Taxi & Driver
Λυμπερόπουλος
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε μετά από δική μου πρωτοβουλία»

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε μετά από δική μου πρωτοβουλία»

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος μίλησε την Παρασκευή 20 Ιουλίου στη ραδιοφωνική εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου στον 88.6 για την κόντρα του με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προέρχεστε από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται τα πράγματα; Ποιος ο σφυγμός του κόσμου, τι είναι αυτό που εισπράττουν σχετικά με τις εξελίξεις, την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση;

Υπάρχουν αλλαγές από το 2010 και μετά. Τα κόμματα που γνωρίζαμε μέχρι τότε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που εξέφραζαν μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχουν πεθάνει τώρα. Διότι χωρίς να εξηγήσουν και να ρωτήσουν την κοινωνία, την πήραν και την υπέταξαν από το 2010 και μετά στο Διεθνές Ταμείο. Ήταν μια στρατηγική επιλογή κάποιων που ήθελαν να στοχοποιήσουν τη χώρα με τη συμμετοχή ντόπιων και ξένων νταβατζήδων. Αυτό είχε και αποτελέσματα τα οποία ανάγκασαν ευαίσθητες συνειδήσεις που μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν, να προσαρμοστούν σε νέες ιδεολογικές τοποθετήσεις που είχαν οικονομικό χαρακτήρα, προσαρμοζόμενοι στην παγκοσμιοποίηση.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν υφίσταται πλέον η φράση «μιλάω με την κοινωνία». Τρανό παράδειγμα επί θητείας Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πρώτο συνέδριο του κόμματος, όπου άλλαξε το καταστατικό και έβγαλε τη λέξη «συνδικαλισμός». Δηλαδή »δεν μιλάμε με την κοινωνία». Με ποιους μιλάει;

Υπάρχει κόσμος, όμως, σήμερα στην κοινωνία που θεωρεί ότι ο συνδικαλισμός είναι κάτι τοξικό, με την έννοια ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν χρεώσει στον συνδικαλισμό κάποια πράγματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί δε θέλουν να έχει άποψη η κοινωνία και θέλουν να επιβάλλουν με το έτσι θέλω τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν φτωχοποιήσει κάθε ελληνική οικογένεια οποιουδήποτε επιπέδου και οποιουδήποτε κλάδου. Το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διαγγέλματα υπέρ του κ. Δρανδάκη κι έλεγε σε μένα μέσα στη Βουλή το περίφημο «δε μιλάω με σένα», μπροστά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτή η πολιτική έχει μεγάλο αντίκρισμα στη ζωή των ανθρώπων από κάτω.

Ορισμένοι λένε ότι ο Λυμπερόπουλος έχει μια πολιτική βεντέτα με τον Μητσοτάκη. Αναφέρατε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θα είναι πρόεδρος του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Άρα υπό μία έννοια προσφέρετε στήριξη στον κ. Μητσοτάκη και στην παράταξη.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι πολιτικός. Εγώ δε θέλω να κρίνω την πράξη του γιατί το δέχτηκε ή δεν το δέχτηκε. Καλά έκανε και το δέχτηκε. Τον ξέρω 30 χρόνια γιατί είχαμε συνεργαστεί και ως γραμματέας της κεντρικής επιτροπής, είχαμε άριστη συνεργασία με όλα τα σωματεία, με όλους τους συνδικαλιστές. Συζητούσαμε τις θέσεις τις δικές μας, τις θέσεις του κόμματος, βγαίναμε με προγράμματα και μιλούσαμε στην κοινωνία. Τώρα το πώς ο Βαγγέλης θα είναι πρόεδρος και θα ακούει στη Ξαφά ή τον Σκυλακάκη δεν το ξέρω… Ελπίζω όμως ότι ως πρόεδρος θα πει ελάτε να πείτε γιατί φύγανε κάποιοι άνθρωποι κι έχουμε μείνει 2.5 εκατομμύρια λιγότεροι από το 2004 μέχρι σήμερα. Αυτή θα είναι προσφορά για το κόμμα. Θα το κάνει; Θα τον αφήσουν;

Αυτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εσύ τον αποκαλείς όπως τον αποκαλείς και του ασκείς την κριτική, εμφανίζεται να είναι 10 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, να στηρίζεται έστω και διά της αποχής και της σιωπής από όλη την παράταξη. Ανέφερες τον Κώστα Καραμανλή. Είπε κάτι εναντίον του Μητσοτάκη τα τελευταία 3 χρόνια;

8 χρόνια έχει να μιλήσει ο Κώστας κι έχει μια εκκωφαντική σιωπή. Είναι επιλογή του, αλλά άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο.

Κι αυτό ουσιαστικά στήριξη είναι όμως, έστω και με έμμεσο τρόπο.

Αυτό δε μπορώ να πω εγώ ότι είναι στήριξη, μόνο ο ίδιος μπορείς να το πει. Δε μπορώ εγώ να αντικαταστήσω τον Κώστα Καραμανλή, είμαι πολύ λίγος για να το κάνω.

Βγαίνουν από το κόμμα ο Άδωνις Γεωργιάδης κι ο Μάκης Βορίδης και υποστηρίζουν τον Σαλβίνι, τον ακροδεξιό Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών κι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και δεν ακούμε καμία αντίρρηση. Άκρα του τάφου σιωπή στη Νέα Δημοκρατία.

Μα δεν υπάρχει κόμμα οργανωμένο. Οι απόψεις μεταξύ των στελεχών έχουν τεράστιες διαφορές. Γι’αυτό λέω εγώ ότι η κοινωνία δε μπορεί να τους εμπιστευτεί ως κόμμα πλέον. Το τι βγάζουν οι δημοσκοπήσει εξαρτάται από το ποιος τις παραγγέλνει. Εγώ που ξέρω τους νεοδημοκράτες σε όλη την Ελλάδα και με παίρνουν και τηλέφωνα, βλέπω ένα φόβο στο να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Ξέρω ότι πολλοί θα πάνε στον καναπέ. Δεν γίνεται ηθελημένα να κάτσουν και να μιλήσουν με την κοινωνία και να μαζέψουν τον κόσμο και να δουν γιατί η κοινωνία δεν τους προσεγγίζει. Η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν είχε 35% βάση. Αν λάβεις υπόψη πόσα κόμματα δημιουργούνται, ποια κόμματα έχουν δημιουργηθεί, βάλτε και τη Χρυσή Αυγή, τώρα ξεκινάει με 13%.

Επειδή ξέρεις το χώρο της δεξιάς, δίνεις τύχη σε κινήσεις όπως Βελόπουλος, Φαήλος Κρανιδιώτης, Μπαλτάκος, κτλ;

Τύχη δε δίνω αλλά μικρά ποσοστά κάτω του 3% θα τα πάρουν. Είναι πολλά τα κόμματα που υπάρχουν κι άλλα πολλά μικρά που ετοιμάζονται τώρα.

Με τον Σπίρτζη πώς τα πάτε; Σε σχέση με τα αιτήματα του κλάδου έχετε καλή επικοινωνία;

Εγώ με τον Σπίρτζη έτυχε να έχω καλές σχέσεις από τότε που ήταν πρόεδρος στο τεχνικό επιμελητήριο. Έχουμε άριστη επικοινωνία και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μπήκε μπροστά στα δικά μας θέματα και έδωσε εντολή στον Χρήστο να προχωρήσει και να τελειώσει όλα τα θέματα που μας απασχολούν και τα οποία ληστεύουν τη χώρα μας μέσα από τον τουρισμό. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα αυτοκίνητα που δεν πληρώνουν φόρο και βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό. Φανταστείτε μόνο ένα πράγμα. Με πρωτοβουλία δική μου φτάσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 28 χώρες κι έβγαλε απόφαση ότι οποιαδήποτε καινοτομία τύπου Uber κάνει αστική μεταφορά και για να δουλέψει θα πρέπει να βγάλει άδεια λειτουργίας και να πληρώνεται την προμήθειά της εδώ. Ακόμη δε μπορούν να το καταλάβουν αυτοί που το στηρίζουν, όπως η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς. Όποιος παράγει έργο κι έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνει φόρο στην Ελλάδα.

Μέχρι το 2009 ο κλάδος των ταξιτζήδων, που στήριζε πάνω από το 70% τη ΝΔ, δηλαδή 400.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, γιατί τη στήριζε; Γιατί είχε αυτή την άποψη. Έρχονται λοιπόν σήμερα και το καταργούν όλο αυτό και λένε «δε θέλουμε να μιλήσουμε με εσάς, εσείς είστε μειοψηφία και πλειοψηφία είναι ο ένας επιχειρηματίας». Εγώ θέλω να δώσω ειλικρινά μια ευχή στη Νέα Δημοκρατία. Αλλάξτε μυαλά. Ούτε στα εθνικά θέματα ούτε στα οικονομικά, με μπροστά τον άνθρωπο και δικαιοσύνη στην οικονομία και δικαίωση της εργασίας, δε μπορείτε να δείτε θεού πρόσωπο και να κυβερνήσετε. Δε μπορείτε να απαξιώνετε την κοινωνία, να βάζετε στόχο ότι δε θα βγούμε από το μνημόνιο και να μην ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.