Taxi & Driver
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ρεζέρβα

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης, για αυτό και οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, ώστε να βελτιώσουν σημαντικά τα νέα μοντέλα.

Η κατάργηση της ρεζέρβας, λοιπόν, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές προσπαθούν να καταστήσουν πιο οικολογική και άνετη την διαδρομή.

Ωστόσο οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν περιλαμβλάνεται ρεζέρβα στα ηλεκτρικά είναι οι εξείς:

  • Οικολογική οδήγηση
  • Μικρότερο κόστος κτήσης
  • Εξοικόμηση χρημάτων στη παραγωγή
  • Επιπλέον χώρος αποθήκευσης
  • Kit επισκευής ελαστικών και run flat ελαστικά

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ρεζέρβα, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Μόλις 13% των οδηγών αλλάζουν μόνοι τους το σκασμένο ελαστικό

Σύμφωνα με διεθνής έρευνες, η ρεζέρβα στα αυτοκίνητα δεν είναι και τόσο απαραίτητη όσο νομίζουν οι οδηγοί.

Όπως αποδείχθηκε, το 14% των αυτοκινήτων είναι πιθανό να μείνει από λάστιχο σε μία 8ετία, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τότε η ρεζέρβα μόνο χώρο πιάνει, αφού δεν χρησιμοποιείται.

Επίσης, από το ποσοστό των οδηγών που θα τους σκάσει το λάστιχο, το 66% εξ αυτών καλεί την οδική βοήθεια για να κάνει την αντικατάσταση.

Παράλληλα, μόλις το 5% των αυτοκινήτων αναμένεται να αντιμετωπίσει σκασμένο ελαστικό 2 φορές.

Μάλιστα, μόλις το 13% των ιδιοκτητών που τους σκάει το λάστιχο, προσπαθούν να το αλλάξουν μόνοι τους. Άρα σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και αν υπάρχει ρεζέρβα δεν αξιοποιείται από τους ίδιους τους οδηγούς.

Οικολογική οδήγηση

Ένας από τους λόγους για τους οποίους σχεδιάστηκαν εξαρχής, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό και στόχος της Ευρωπαικής Ένωσης είναι μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, να μειώσει σημαντικά το καυσαέριο στο τομέα των Μεταφορών.

Αφαιρόντας, λοιπόν, από τα ηλεκτρικά, την ρεζέρβα, οι κατασκευαστές πέτυχαν οικολογικότερη οδήγηση.

Αυτο συνέβη, γιατί η απομάκρυνση αυτού του έξτρα βάρους, συνδέθηκε με την σταθερά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και την βελτίωση των επιδόσεων των ηλεκτρικών.

Άρα, συνολικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατάφεραν να εκπέμπουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά CO2 στην ατμόσφαιρα.

Μικρότερο κόστος κτήσης

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα, είναι το μικρότερο ποσοστό κόστους κτήσης.

Όταν ένα αυτοκίνητο έχει ρεζέρβα ο οδηγός αναγκάζεται να πληρώσει περισσότερα χρήματα τόσο για την απόκτησή του, όσο και για την συντήρηση.

Ακόμα και αν δεν αξιοποιήσει κάποιος την ρεζέρβα είναι σημαντικό να την αντικαταστεί όποτε χρειάζεται ώστε να διατηρείται ασφαλής.

Εξοικόμηση χρημάτων στη παραγωγή

Η αφαίρεση της ρεζέρβας από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εξοικονόμησε χρήματα μόνο στους οδηγούς, αλλά κατα κύριο λόγο και στους κατασκευαστές.

Η απουσία ρεζέρβας σημαίνει λιγότερες πρώτες ύλες για την εταιρεία και άρα συρρίκνωση του κόστους παραγωγής.

ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ρεζέρβα

Επιπλέον χώρος αποθήκευσης

Η απομάκρυνση της ρεζέρβας από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει οδηγήσει στην αύξηση του διαθέσιμου χώρου στο πορτ μπαγκάζ.

Υπάρχει χώρος τόσο για τις αποσκευές του οδηγού και των επιβατών όσο και για την εγκατάσταση συστήματος LPG ή CNG.

Επιπλέον, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως και τα υβριδικά plug-in, χρειάζονται μεγάλες μπαταρίες. Η απουσία, λοιπόν, της ρεζέρβας βοηθά στην εκπλήρωση αυτού του σκοπού.

Ο χώρος που εξοικονομείται προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερο χώρο για τα διάφορα συστήματα κίνησης που χρειάζεται ένα τέτοιο όχημα.

Λύσεις για την αφαίρεση της ρεζέρβας από τα ηλεκτρικά

Παρά το γεγονός ότι η αφαίρεση της ρεζέρβας από τα ηλεκτρικά είναι μία απαραίτητη λύση για την εξοικονόμηση χώρου και χρημάτων, πρόκειται και για μία επιλογή που μπορεί να επιφέρει προβλήματα στον οδηγό.

Δεν γίνεται το αυτοκίνητα να μην έχει κανένα εργαλείο που να μπορεί να εξυπηρετήσει στην περίπτωση που φανερωθεί ζημιά στα ελαστικά.

Για αυτό το σκοπό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών μοντέλων δημιούργησαν 2 επιλογές στους ιδιοκτήτες:

  • Kit επισκευής ελαστικών
  • Run flat ελαστικά

Kit επισκευής ελαστικών

Για να μπορέσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η αφαίρεση της ρεζέρβας από τα ηλεκτρικά οχήματα, ευφύηραν το Kit επισκευής ελαστικών.

Ειδικότερα, επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να επισκευάσει μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά τις τρύπες ενός σκασμένου ελαστικού, χωρίς να χρειαστεί καν ανύψωση με γρύλο.

Run flat ελαστικά

Τα run flat ελαστικών είναι ενισχυμένα με ένα ειδικό μεταλλικό πλέγμα στα πλαϊνά τους, το οποίο καταφέρνει να μειώσει σημαντικά τους κραδασμούς.

Επίσης, επιτρέπει στον οδηγό να διανύσει 200 έως 300 χιλιόμετρα, με σκασμένο λάστιχο, κινούμενος στη μέγιστη ταχύτητα των 80 χλμ/ώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Cars Electric, η ρεζέρβα μπορεί να εξυπηρετεί μόλις για 80 έως 100 χιλιόμετρα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τα run flat ελαστικά αποτελούν πρακτικά μία πολύ μεγάλη εξέλιξη.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.