Taxi & Driver
Φίλτρο καμπίνας
Φίλτρο καμπίνας: Σώζει τον οδηγό από τις αλλεργίες, τον επιβάτη από την κακοσμία

Φίλτρο καμπίνας: Σώζει τον οδηγό από τις αλλεργίες, τον επιβάτη από την κακοσμία

Με αφορμή την άνοιξη που έχει μπει για τα καλά και έχει φέρει μαζί της, αλλεργίες, πονοκεφάλους και δύσπνοιες, εκτός βέβαια από τις πιο όμορφες και ηλιόλουστες μέρες, ασχολούμαστε με τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εποχής στην υγεία μας και πιο συγκεκριμένα του επαγγελματία αυτοκινητιστή. Ο τρόπος αυτός έχει όνομα και λέγεται “φίλτρο καμπίνας”.

Τι είναι το φίλτρο καμπίνας; Ονομάζεται και διαφορετικά και ως φίλτρο γύρης και το διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα που διαθέτουν σύστημα κλιματισμού ή a/c. Το φίλτρο καμπίνας παίζει μεγάλο ρόλο στην καθαρή ατμόσφαιρα της καμπίνας καθώς συσσωρεύει τη γύρη αλλά και διάφορα άλλα σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και όλες τις κακοσμίες του περιβάλλοντος έτσι ώστε να δημιουργείται υγιεινή ατμόσφαιρα στην καμπίνα των επιβατών. Αυτό το φίλτρο θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε χρόνο, ώστε να παρουσιάζει την ανάλογη (καθαρή) απόδοση.

Το όζον και οι κόκκοι της γύρης μπορεί να αποτελέσουν αιτίες πονοκεφάλων και αλλεργικών αντιδράσεων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως, επίσης, οι δρόμοι με έντονη κυκλοφορία αποτελούν βασική πηγή ρύπανσης. Επομένως, αν βρίσκεστε πολλές ώρες στο αυτοκίνητο ή οδηγείτε σε αστικές περιοχές έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από ένα λειτουργικό φίλτρο καμπίνας.

Πώς θα το καταλάβετε αν χρειάζεται αντικατάσταση; Είναι πολύ απλό. Ανοίξτε τον κλιματισμό και εάν η μυρωδιά που αναδύεται είναι έντονη και άσχημη, τότε πρέπει να το αλλάξετε απαραίτητα γιατί όσα αποσμητικά και να βάλετε απλά δεν επαρκούν. Το κόστος τους κυμαίνεται γύρω στα 15 έως 30+ ευρώ για τα φίλτρα ενεργού άνθρακα,  τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από τις πλέον καταστροφικές ουσίες, όπως επικίνδυνα αέρια (κάδμιο, βανάδιο, μόλυβδο, βενζίνη), καθώς και άσχημες οσμές καυσαερίων. Το κόστος των φίλτρων αυτής της κατηγορίας είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα απλά, αλλά η λειτουργία τους είναι αρκετά αποτελεσματική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα συνηθισμένα φίλτρα καμπίνας δεν έχουν την απαραίτητη απόδοση στην κατακράτηση των ουσιών.

Συνεπώς αν θέλετε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις (και μυρωδιές) που μπορεί να προκληθούν από αλλεργίες ή βλαβερά σωματίδια, σας προτείνουμε να το αλλάξετε ανεπιφύλακτα, πράγμα καθόλου δύσκολο καθώς μπορείτε και μόνοι σας γλιτώνοντας έτσι κάποιο (μικρό) κόστος της τοποθέτησής του από συνεργείο. Στα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκεται πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού ή ακριβώς από κάτω του . Σας παραθέτουμε κάποιες τυπικές οδηγίες έτσι ώστε να σας διευκολύνουμε (η θέση του φίλτρου σε κάθε όχημα διαφέρει, οπότε καλύτερα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό).

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Για να αφαιρέσουμε το ντουλαπάκι, θα πρέπει να εντοπίσουμε τα σημεία στήριξής του στην αριστερή και δεξιά πλευρά του και να τα πιέσουμε προς τα μέσα με προσοχή, ώστε να βγουν από τους «οδηγούς» τους.
  • Εντοπίζουμε το πλαστικό τμήμα στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένο το φίλτρο καμπίνας και ανοίγουμε το καπάκι με προσοχή, ώστε να εμφανιστεί το παλιό φίλτρο.
  • Αφαιρούμε το φίλτρο προσεκτικά τραβώντας το προς τα έξω, ώστε να συγκρατηθεί η σκόνη πάνω σε αυτό και να μη λερώσουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.
  •  Τοποθετούμε το καινούριο φίλτρο ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.

Όταν το αφαιρέσετε θα δείτε την παρακάτω εικόνα και εκεί θα καταλάβετε τη λειτουργία του:

φιλτρο καμπινας (1)


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.