Taxi & Driver
σταματημένα κίτρινα ταξί
Πότε πρέπει να αποσυρθούν τα ΕΔΧ αυτοκίνητα ταξί με βάση το όριο ηλικίας;

Επιδότηση 22.500 ευρώ για 2.000 νέα ηλεκτρικά ταξί

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συζήτησε με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κύριος Σκρέκας, τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία το σχέδιο σχετικά με ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι είμαστε έτοιμη να χρησιμοποιήσουμε πάνω από το ⅓ των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των πράσινων δράσεων. 

Κομβικά σημεία της συζήτησης ήταν, 

  • η μείωσης των εκπομπών αερίων με την αύξηση της ηλεκτροκίνησης,
  • τα υπεράκτια πάρκα ΑΠΕ 
  • οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για τα θεματα που ανέπτυξαν οι δύο υπουργοί στο διάλογο τους, συνέχισε την ανάγνωση. 

Τι ανέφερε ο υπουργός για την ηλεκτροκίνηση; 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε αρχικά στο μείζον πρόβλημα της χώρας, το οποίο δεν είναι άλλο από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050. Ωστόσο, ο κύριος Σκρέκας, διευκρίνισε στην Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου ότι η Ελλάδα έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 55% σε σχέση με το 1990. 

Για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, θα ληφθούν μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με το κράτος να παρέχει σημαντικές χορηγίες στους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, οι επενδύσεις θα αφορούν την ενίσχυση την ενίσχυση των ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και φυσικά την αξιοποίηση του υδρογόνου. 

Ειδικότερα, σχετικά με τα προγράμματα της ηλεκτροκίνησης η Ελλάδα θα διαθέσει χορηγίες ύψους ακόμα και 40 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να αντικατασταθούν μέχρι και 2.000 ταξί από νέα ηλεκτρικά οχήματα. Δηλαδή, για τους δικαιούχους του προγράμματος η επιδότηση, σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα λάβουν από την απόσυρση, θα ανέλθει στα 22.500 ευρώ, από 10.500 ευρώ που είναι τώρα.

Τι συζητήθηκε για τα υπεράκτια πάρκα ΑΠΕ; 

Όπως φαίνεται να συμφώνησαν οι δύο Υπουργοί τα υπεράκτια πάρκα ΑΠΕ αποτελούν το μέλλον στις βασικές πηγές ενέργειες, με κυρία Sophie Wilmès να τονίζει ότι το Βέλγιο, διαθέτει τεράστια εμπειρία πάνω στη κατασκευή θαλάσσιων πάρκων ενέργειας. Με τη σειρά του ο κύριος Σκρέκας ενημέρωσε την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό ότι η χώρας μας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο τις διαβουλεύσεις, σχετικά με το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, η χώρας σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ σε ποσοστό περίπου 67% όσον αφορά την τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το έτος 2030. 

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σκρέκας, επεσήμανε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για την είσοδο του πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία για ενεργειακό μείγμα της χώρας. Με το συγκεκριμένο έργο να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Τι αναφέρθηκε στη συζήτηση των Υπουργών για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο; 

Όσον αφορά τη Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στα σχέδια αφενός της κατασκευής του φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου στην δημιουργία του Euro Asia Interconnector, ενός υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποία θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Κύπρο και το Ισραήλ. 

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στις συζητήσεις; 

Στη συζήτηση εκτός από τους δύο Υπουργούς που αναφέραμε παραπάνω, την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου,Sophie Wilmès και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συμμετείχαν και άλλοι. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, Theodora Gentzis και η Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Francoise Gustin.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.