Taxi & Driver
Μηχανικός αυτοκινήτου αντικαταστεί τη μπαταρία στο αυτοκίνητο
Έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου

Έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου

Το service του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του οδηγού, με τον έλεγχο της μπαταρίας να θεωρείται μία απαραίτητη διαδικασία. Όσο γίνεται σωστά ο έλεγχος της μπαταρίας του αυτοκινήτου, τόσο αυξάνεται και η διάρκεια ζωής της.

Έτσι, ο βασικός έλεγχος της μπαταρίας περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο δυναμό
  • Απώλεια Ρεύματος
  • Επαφών

Έτσι, λοιπόν, εκτός από την συντήρηση της μπαταρίας που πρέπει να γίνεται το χειμώνα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέχει ο οδηγός ολόκληρο το χρόνο.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον έλεγχο της μπαταρίας, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Έλεγχος Δυναμό

Το δυναμό πρόκειται για το σύστημα φόρτισης του αυτοκινήτου, το οποίο όταν λειτουργεί σωστά, η φόρτιση της μπαταρίας πραγματοποιείται σωστά. Κύρια προειδοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα στο δυναμό, είναι η ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας στον πίνακα οργάνων.

Ο οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι η λυχνία ανάβει, μόνο όταν η τάση εξόδου του δυναμό είναι είτε ιδιαίτερα υψηλή, είτε πολύ χαμηλή. Μάλιστα, μπορεί να ενεργοποιηθεί μόλις για ένα δευτερόλεπτο, όταν παραδείγματος χάριν ανοίξει ο οδηγός το ραδιόφωνο.

Προβλήματα που εμφανίζονται με την ζημιά στο δυναμό

Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που μποτούν να υποδηλώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο δυναμό της μπαταρίας του αυτοκινήτου.

  • Άδεια μπαταρία
  • Δυσκολία εκκίνησης οχήματος
  • Αδύναμα φώτα

Άδεια μπαταρία

Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του αυτοκινήτου τροφοδούνται από 2 σημαντικά εξαρτήματα, την μπαταρία και το δυναμό. Όταν το δυναμό δεν λειτουργεί, τότε η μόνη πηγή ενέργειας για την λειτουργία του κινητήρα αποτελεί η μπαταρία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, η μπαταρία δεν μπορεί να αντέξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα για αυτό και αδειάζει.

Δυσκολία εκκίνησης οχήματος

Όταν ο οδηγός παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να “πάρει μπρος” ή ότι “του σβήνει” συχνά η μηχανή, πρέπει να σκεφτεί ότι η μπαταρία του οχήματος χρειάζεται φόρτιση.

Αυτό συμβαίνει, λοιπόν, είτε γιατί είναι χαλασμένη η ίδια η μπαταρία ή επειδή υπάρχει πρόβλημα στο δυναμό.

Αδύναμα φώτα

Όταν το δυναμό δεν παράγει αρκετό ηλεκτρισμό, τότε στα περισσότερα αυτοκίνητα η ισχύς που φτάνει στα φώτα δεν είναι ικανή για να εκπέμψουν έντονο φως, με αποτέλεσμα να σκοτεινιάζουν.

Ωστόσο, σε ορισμένα σύγχρονα αυτοκίνητα τα δυναμό είναι προγραμματισμένα να τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τα τμήματα που χρειάζονται περισσότερο οι οδηγοί.

Δηλαδή, γίνεται μεγαλύτερη ροή ρεύματος στους προβολείς και γενικότερα στα φώτα και λιγότερη περνάει στο καλοριφέρ ή στο ραδιόφωνο.

Έλεγχος στα φώτα του αυτοκινήτου πριν τις διακοπές
Αδυναμία σωστής λειτουργίας φωτιστικών σωμάτων

Έλεγχος απώλειας ρεύματος

Ένας ακόμη έλεγχος της μπαταρίας του αυτοκινήτου, συνδέεται με τη παροχή ρεύματος. Πρόκειται για μία διαδικασία που πραγματοποείται μέσω της μπαταρίας, για αυτό και οι απώλειες οφείλενται σε εκείνη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο γίνεται ηλεκτρική διαρροή από την μπαταρία, με συνέπεια την εξουθένωση του αποθέματός της.

Επιπτώσεις απώλειας ρεύματος μπαταρίας

Η κύρια επίπτωση της απώλειας ρεύματος της μπαταρίας, σύμφωνα με το Battery Club, γίνεται αισθητή από την μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας και φυσικά από την αποφόρτισής της.

Παραδείγματος χάριν, αν λάβει κανείς ως δεδομένο ότι, η μπαταρία εκκίνησης ενός αυτοκινήτου έχει χωρητικότητα 60Ah και η διαρροή βρίσκεται στα 400mA, δηλαδή στα 0,40Α.

Σε καθημερινή βάση, η διαρροή θα αγγίζει τα 9,60 Ah, αφού το μόνο που έχει να υπολογίσει ο οδηγός είναι τον αριθμό της διαρροής επί τις 24 ώρες που έχει μία ημέρα. Δηλαδή, 0.40 Α*24= 9,60 Αh.

Έλεγχος επαφών μπαταρίας

Ο τρίτος έλεγχος της μπαταρίας του αυτοκινήτου που πρέπει να γίνεται με βάση τα δημοσιεύματα του Mavromatis, σχετίζεται με τις επαφές που κάνει μία μπαταρία.

Συγκεκριμένα, οι επαφές των πόλων με τους ακροδέκτες πρέπει να καθαρές και σφιχτές για να έχουν πρόσβαση στην μπαταρία.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι ακροδέκτες της μπαταρίας οξειδώνονται και δεν γίνεται σωστά η διέλευση του ρεύματος από τη μίζα.

Ενδείξεις οξείδωσης ακροδεκτών μπαταρίας

Πρώτη ένδειξη που υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την οξείδωση των ακροδεκτών της μπαταρίας είναι όταν δεν λειτουργούν όπως πρέπει, τα φώτα του οχήματος. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα απλά φώτα πορείας, τα πλαινά, του φλας, του φρένου ακόμα και οι προβολείς.

Επίσης, άλλο ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στην μπαταρία γίνεται αντιληπτό από την μίζα του οχήματος, η οποία μπορεί να μην “παίρνει μπρος” κατευθείαν.

Τύποι μπαταριών

Τα αυτοκίνητα είτε σύγχρονα είτε παλαιότερα, μπορεί να έχουν κατασκευαστεί με ένα από τα 3 είδη μπαταριών:

  • Mολύβδου-αντιμονίου
  • Yγρά-κλειστού τύπου
  • Absorbed Glass Matted
  • GEL-κλειστού τύπου
έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου
Τύποι μπαταριών

Μπαταρίες μολύβδου-αντιμονίου

Οι μπαταρίες μολύβδου-αντιμονίου είναι οι συμβατικές μπαταρίες, οι οποίες αποτελούνται από στοιχεία μολύβδου και τον υγρό ηλεκτρολύτη. Στις συγκεκριμένες μπαταρίες, οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν συχνά τη τη στάθμη των υγρών,ώστε να προσθέτουν σε περίπτωση απώλειας.

Μπαταρίες με υγρά κλειστού τύπου

Οι μπαταρίες με υγρά κλειστού τύπου πρόκειται για το δεύτερο είδος μπαταριών. Έχουν άμεση και δυνατή απόδοση ισχύος ρεύματος. Δηλαδή, ανταποκρίνονται σωστά στις ανάγκες εκκίνησης της μίζας. Παράλληλα, δεν είναι βαθιάς εκφόρτισης.

Μπαταρίες Absorbed Glass Matted

Οι μπαταρίες Absorbed Glass Matted ή όπως αναφέρονται σε συντομία, οι μπαταρίες AGM, είναι χωρίς υγρά. Ειδικότερα, το διάλυμα του θειϊκού οξέος που διαθέτουν είναι απορροφημένο στους διαχωριστές.

Στην ουσία αποτελούνται από 95% θειικό οξύ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περίσσεια υγρά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ονομάζονται και μπαταρίες ξηρού τύπου.

Μπαταρίες GEL

Σύμφωνα με το AutoFit, οι μπαταρίες GEL λειτουργούν με έναν σταθεροποιημένο ηλεκτρολύτη κλειστού τύπου. Το αρνητικό αυτής της μπαταρίας είναι ότι δεν γίνεται ένας οδηγός να συμπληρώσει επιπλέον ηλεκτρολύτη.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.