Taxi & Driver
Έλεγχος αυτοκινήτου πριν τις διακοπές
Έλεγχος αυτοκινήτου πριν τις διακοπές

Έλεγχος αυτοκινήτου πριν τις διακοπές

Η περίοδος των διακοπών πλησιάζει, με τους περισσότερους να έχουν ήδη κανονίσει που θα πάνε. Ωστόσο, πριν το διάλλειμα από την καθημερινότητα, είναι σημαντικό να γίνει ένας σωστός έλεγχος στην κατάσταση του αυτοκινήτου.

Ένας ολοκληρωμένος έλεγχος, θα διασφαλίσει την ασφάλεια τόσο του ίδιου του οδηγού, όσο και των υπόλοιπων αυτοκινητών.

Συγκεκριμένα, πριν τις διακοπές ο οδηγός πρέπει να ελέγξει:

 • Ελαστικά
 • Υαλοκαθαριστήρες
 • Υγρά αυτοκινήτου
 • Κλιματισμό
 • Εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης
 • Μπαταρία
 • Φανάρια, τζάμια και καθρέπτες
 • Φώτα, φλας και αλάρμ

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, για την προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν τις διακοπές, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Έλεγχος ελαστικών

Η συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου είναι μία πολύ σημαντική και απαιτητική διαδικασία, αφού συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του οχήματος από τον οδηγό. Για αυτό αρχικά οδηγός πρέπει να βρει το βιβλίο συντήρησεις, ώστε να μάθει αν τα ελαστικά του έχουν περάσει το προσδόκιμο ζωής τους.

Αν τα ελαστικά έχουν περάσει τα χιλιόμετρα που επιτρέπεται να κάνουν, τότε είναι σημαντικό να γίνει πριν τις διακοπές, η αντικατάστασή τους. Βέβαια, εκτός από τα χιλιόμετρα, ο οδηγός πρέπει να ελέγξει και την πίεση που έχουν, ώστε να προσθέσει ή να αφαιρέσει τον αντίστοιχο αέρα.

Στο εσωτερικό της κολόνας της πόρτας του οδηγού βρίσκεται ένα αυτοκόλλητο με τις ενδείξεις του κατασκευαστή όπου αναφέρεται η συνιστώμενη πίεση που θα πρέπει να έχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση που το αμάξι είναι “φορτωμένο” η πίεση των ελαστικών πρέπει να αυξηθεί κατά 3 με 4 μονάδες.

Έλεγχος ρεζέρβας

Εκτός από τα βασικά ελαστικά του αυτοκινήτου, είναι απαραίτητο για τον οδηγό να ασχοληθεί και με την ρεζέρβα. Ο οδηγός πρέπει να βεβαιωθεί ότι η ρεζέρβα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει την κατάλληλη πίεση.

Μερικές φορές το λάστιχο της ρεζέρβας ξεραίνεται, από το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη χρήση της.

λάστιχο αυτοκινήτου
Έλεγχος ελαστικών πριν τις διακοπές

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Άλλος ένας έλεγχος που πρέπει να κάνει ένας οδηγό στο αυτοκινητό του, πριν τις διακοπές σχετίζεται με τους υαλοκαθαριστήρες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα του οχήματος, αφού φροντίζουν ώστε ο οδηγός να μπορεί να δει καλύτερο, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο οδηγός πρέπει να ελέγξει την κατάσταση την οποία βρίσκονται, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν σωστά όταν τους χρειαστεί. Ο κύριος λόγος για τον οποίο καταστρέφονται οι υαλοκαθαριστήρες είναι οι καιρικες συνθηκες.

Παραδείγματος χάριν, όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, ξεραίνονται, ενώ το χιόνι μπορεί να τους παραμορφώσει. Βέβαια, εκτός από τον καιρό ακόμα και ο χρόνος μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα τους.

Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να πατήσει τον διακόπτει και να δει αν λειτουργούν σωστά. Αν, όχι πρέπει να επισκεφθεί το κοντινότερο συνεργείο ώστε να γίνει η αντικατάστασή τους.

Έλεγχος των υγρών του αυτοκινήτου

Πριν τις διακοπές ο οδηγός του αυτοκινήτου πρέπει να κάνει έλεγχο και στα υγρά του οχήματος, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων, κατά τη διάρκεια της διαδρομής:

 • Στάθμη ψυκτικού υγρού
 • Στάθμη λαδιού κινητήρα
 • Υγρά υδραυλικού τιμονιού, συμπλέκτη, φρένων
 • Σύστημα πλύσης
 • Στάθμη υγρού υαλοκαθαριστήρων

Στάθμη ψυκτικού υγρού

Ο έλεγχος του συστήματος ψύξης και συγκεκριμένα της στάθμης του ψυκτικού υγρού πρέπει να πραγματοποιείται πάντα πριν τις μεγάλες διαδρομές. Ο οδηγός πρέπει να ελέγξει το ψυγείο και το δοχείο υπερχείλισης (διαστολής), κι αν χρειάζεται ψυκτικό υγρό, να συμπληρώσει.

Στάθμη λαδιού κινητήρα

Η σταθμή στο λάδι του κινητήρα ενός οχήματος πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα σε 2 μαρκαρίσματα του δείκτη λαδιού καθώς και την τυχόν ύπαρξη διαρροών.

Στην περίπτωση που το βιβλίο service αναγράφει ότι η ημερομηνία αλλαγής των λαδιών είναι κοντά σε αυτή των διακοπών θα ήταν σημαντικό να γινει νωρίτερα η αλλαγή τους.

Υγρά υδραυλικού τιμονιού, συμπλέκτη, φρένων

Ένας ακόμη έλεγχος αυτοκινήτου πριν τις διακοπές γίνεται από τον μηχανικό και αφορά τον έλεγχο των υγρών στο υδραυλικό τιμόνι, τον συμπλέκτη και τα φρένα. Συχνή ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στα συγκεκριμένα εξαρτήματα του οχήματος, είναι να μην λειτουργούν σωστά κατά την οδήγηση.

Έλεγχος υγρών αυτοκινήτου πριν τις διακοπές
Συμπλήρωμα λαδιού στο αυτοκίνητο

Σύστημα πλύσης

Ο οδηγός του οχήματος πρέπει να ελέγξει και το σύστημα πλύσης. Σε περίπτωση που παρατηρήσει κάποια έλλειψη πρέπει να συμπληρώσει με απιονισμένο νερό σε συνδυασμό με ειδικό καθαριστικό που μπορεί να αναζητήσει σε κάποιο βενζινάδικο.

Στάθμη υγρού υαλοκαθαριστήρων

Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος του αυτοκινήτου πριν τις διακοπές της στάθμης του υγρού των υαλοκαθαριστήρων. Το μόνο που πρέπει να κοιτάξει ο οδηγός είναι να υπάρχει άφθονο νερό με καθαριστικό στο δοχείο.

Έλεγχος του κλιματισμού

Η ιδανική θερμοκρασία στη καμπίνα του οχήματος, είναι μία βασική συνθήκη για μία πιο εύκολη και ευχάριστη οδήγηση. Κανείς δεν θέλει να κρυώνει ή να ζεσταίνεται ενώ γνωρίζει ότι θα πρέπει να το καθόλη τη διάρκεια της εκδρομής.

Έτσι, πριν τις διακοπές ο οδηγός πρέπει να κάνει έλεγχο στον κλιματισμό του αυτοκινήτου. Αν παρατηρήσει ότι δεν βγάζει αρκετό κρύο, τότε πρέπει να επισκεφθεί κάποιο συνεργείο. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι δύο.

Πρώτον, μπορεί να χρειάζεται συμπλήρωση φρέον (ψυκτικό μέσο) και δεύτερον ίσως ήρθε η στιγμή για αντικατάσταση του φίλτρου του κλιματισμού.

συντήρηση κλιματιμού
Έλεγχος κλιματισμού

Έλεγχος εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης

Το κουτί έκτακτής ανάγκης είναι ένας ακόμη έλεγχος του αυτοκινήτου που πρέπει να κάνει ο οδηγός πριν τις διακοπές. Ο έλεγχος του εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης γίνεται για την ασφάλεια των επιβατών και του οδηγού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του SpotMechanic, το κιτ έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιέχει τα εξείς πράγματα:

 • Φαρμακείο
 • Προειδοποιητικό τρίγωνο
 • Γρύλος & “σταυρός” (ή αλλιώς μπουλονόκλειδο)
 • Φακός και ειδικά γάντια εργασίας
 • Φωσφοριζέ γιλέκο
 • Καλώδια ρεύματος
 • Πυροσβεστήρας (προσοχή στην ημερομηνία λήξης)

Έλεγχος μπαταρίας

Η μπαταρία είναι η κινητήριος δύναμη ολόκληρου του αυτοκινήτου, καθώς χωρίς αυτή το αμάξι σταματάει να λειτουργεί. Επειδή, λοιπόν, κανείς δεν επιθυμεί να μείνει στο δρόμο και να ψάχνει βοήθεια, είναι καλό να γίνεται προληπτική και σωστή συντήρηση πριν τις διακοπές.

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αρχικά, εξετάζοντας το βιβλίο service το οποίο αναγράφει την ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να γίνει η αλλαγή της μπαταρίας. Αν συμπίπτει με την περίοδο των διακοπών είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα η αντικατάστασή της.

Επίσης, ο οδηγός μπορεί να δει την ισχύ της μπαταρίας με την βοήθεια ενός πολύμετρου. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, μπορεί να επισκεφθεί ένα συνεργείο. Αν η ένδειξη είναι κοντά στην αρχική τιμή της μπαταρίας τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν αυτό δεν συμβαίνει απαιτείται αλλαγή.

Φανάρια, τζάμια και καθρέπτες

Τα φανάρια, τα τζάμια και οι καθρέπτες του αυτοκινήτου, πρέπει να είναι καθαρή, ώστε να εξασφαλίζουν την πλήρη ορατότητα του οδηγού και να μην ενοχλούν τα άλλα οχήματα.

Ένα βρώμικο ή θαμπωμένο φανάρι μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της δέσμης φωτός μέχρι και 20%,

Με ένα πανάκι, λοιπόν, ο οδηγός πρέπει να περάσει όλες τις γυάλινες επιφάνειες του οχήματος.

Έλεγχος στα φώτα του αυτοκινήτου πριν τις διακοπές
Έλεγχος των φωτιστικών σωμάτων τουαυτοκινήτου πριν τις διακοπές

Φώτα, φλας και αλάρμ

Ένας άλλος έλεγχος αυτοκινήτου πριν τις διακοπές συνδέεται με τα φωτιστικά σώματα. Με την βοήθεια ενός ακόμη ατόμου, ο οδηγός πρέπει να ελέγξει προσεκτικά φώτα, φλας και αλάρμ.

Συγκεκριμένα, πρέπει να δει:

 • Αν ανάβουν όλες οι σκάλες των εμπρός φωτιστικών σωμάτων
 • Αν λειτουργούν τα φώτα φρένων (και το τρίτο στοπ), της όπισθεν και γενικά τα πίσω φανάρια
 • Αν ανάβουν τα φλας και τα αλάρμ. Σε περίπτωση που κάποιο φλας αναβοσβήνει γρηγορότερα του κανονικού, η λάμπα οδεύει προς κάψιμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του The Man, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα με τα φώτα, πρέπει να γίνει άμεσα η αλλαγή τους.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.