Taxi & Driver

Δικαιολογητικά απώλειας ή κλοπής ειδικής άδειας ταξί

Δικαιολογητικά για την απώλεια ή κλοπή της ειδικής άδειας ταξί

Στην περίπτωση που ένας επαγγελματίας οδηγός ταξί έχει χάσει, ή του εκλάπει η ειδική άδεια ταξί, θα πρέπει να προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές συγκεκριμένα δικαιολογητικά ταξί.

Για την αίτηση της απώλειας, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν:

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δικαιολογητικά για την απώλεια της ειδικής άδειας ταξί, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Α.Φ.Μ

Όσοι επαγγελματίες Ε.Δ.Χ έχουν χάσει την ειδική άδεια ταξί, θα πρέπει να παρουσιάσουν στη Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικ/νιων, το επίσημο έγγραφο Α.Φ.Μ. Αναφορικά χρειάζεται μόνο ο αριθμός φορολογικού μητρώου.

Φωτοτυπία διπλώματος αυτοκινήτου σε ισχυ

Για να μπορέσουν οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου, να εξακριβώσουν τα στοιχεία του αιτούντα της απώλειας της ειδικής άδειας ταξί, θα πρέπει να έχουν μία φωτοτυπία του διπλώματος οδήγησης. Εννοείται ότι η άδεια, , θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχυ.

Αίτηση-Υπεύθυνη δήλωση Υπουργείου

Άλλο ένα έγγραφο που θα πρέπει να παραδώσει ο επαγγελματίας οδηγός, για να δηλώσει ότι έχει χάσει ή έχει κλαπεί η ειδική άδεια ταξί, είναι η συμπλήρωση μίας υπεύθυνης δήλωσης.

Το συγκεκριμένο έγγραφο μπορούν να το βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη σελίδα του Υπουργείο Μεταφορών.

Βεβαίωση από την Αστυνομική Αρχή

Άλλο ένα δικαιολογητικό για την απώλεια της ειδικής άδειας ταξί, μία Βεβαίωση από την Αστυνομική Αρχή για την απώλεια ή την κλοπή της Ειδικής αδείας ταξί.

Πολίτες Ελληνικής ιθαγένειας

Όσοι οδηγοί είναι πολίτες Ελληνικής ιθαγένειας, θα πρέπει να καταθέσουν στο Υπουργείο και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Πολίτες με ιθαγένεια άλλου κράτους Ε.Ε ή για υπηκόους τρίτης χώρας

Όσοι οδηγοί ταξί προέρχονται από άλλες χώρες-κράτη της ΕΕ ή είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα παρακάτω έγγραφα:

Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν και τα 2 έγγραφα, αρκεί η υποβολή ενός από αυτά.

Απώλεια ληγμένης ειδικής άδειας ταξί

Τα δικαιολογητικά για την απώλεια της ειδικής άδειας ταξί για κάποιον οδηγό που έχει ληγμένη άδεια, είναι λίγο διαφορετικά συγκριτικά με κάποιον που έχασε μία έγκυρη άδεια.

Δυο πιστοποιητικά υγείας από οφθαλμίατρο και παθολόγο

Για την έκδοση των πιστοποιητικών οι οδηγοί χρειάζονται:

Αν δεν υπάρχει βιβλιάριο ασθένειας απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις. Δηλαδή, γενικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβλάνουν, σάκχαρο, ουρία, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι οδηγοί για κάθε πιστοποιητικού καταβάλλεται σε κάθε ιατρό που διενεργεί την εξέταση είναι 10€. Μάλιστα, η απόδειξη των γιατρών είναι απαραίτητη για την κατάθεση των πιστοποιητικών.

Ιατρικά έγγρα για τα δικαιολογητικά της απώλειας της ειδικής άδειας ταξί
Ιατρικά δικαιολογητικά για την απώλεια της ειδικής άδειας ταξί

Πληρωμή παραβόλου

Για την πληρωμή του παραβόλου για την ληγμένη άδεια, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί ηλεκτρονικά στο φορέα, Υποδομών Μεταφορών &Δικτύων /Επιβατικές Οδικές Μεταφορές, στην κατηγορία, Ειδικές Άδειες Οδήγησης ΕΔΧ αυτοκίνητου.

Στη συνέχεια, ο οδηγός πρέπει να επιλέξει τον τύπο παραβόλου και μετά την “Ανανέωση Ειδικής Άδειας Οδήγησης ΕΔΧ αυτοκίνητου”. Ο κωδικός του παραβόλου είναι 2987 και το ποσό που πρέπει να καταβάλλει, είναι 50€.

Στην περίπτωση που έχουν περάσει 6 μήνες από την ημερομηνία λήξης της Ειδικής Αδείας Ταξί εως 5 έτη το παράβολο της ανανέωσης είναι 250€.

Για το δίπλωμα κατηγοριών, C,C1,D, D1 και CE, που δεν ισχύει, ο οδηγός πρέπει πρώτα να κάνει ανανέωση της άδειας.

Ωστόσο, για την κατηγορία Β με κωδικό 113, δεν χρειάζεται ανανέωση, αλλά αντικατάσταση διπλώματος.

Διαδικασία εκτύπωσης παραβόλων

Για την εκτύπωση των παραβόλων, ο οδηγόε θα χρειαστεί την ταυτότητα και το ΑΦΜ του. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα παράβολα πληρώνονται, εφόσον εκτυπωθούν μέσω της εφαρμογή Taxisnet, επιλέγοντας την κατηγορία e paravolo.

Ο φορέας που πρέπει να επιλέξει ο οδηγός είναι Υποδομών Μεταφορών &Δικτύων /Επιβατικές Οδικές Μεταφορές. Η κατηγορία παραβόλου, είναι Ειδικές Άδειες Οδήγησης ΕΔΧ αυτοκίνητου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ΛΑΛΙΩΤΗ, ο τύπος του παραβόλου, είναι η επιλογή “Ανανέωση Ειδικής Άδειας Οδήγησης ΕΔΧ αυτοκίνητου” με κωδικό παραβόλου (2987) και ποσό πληρωμής 50€.

Exit mobile version