Taxi & Driver
Αποδεικτικό έγγραφό από ΚΤΕΟ για την έκδοση νέας άδειας λόγω μεταβίβασης
Αποδεικτικό έγγραφό από ΚΤΕΟ

Βασικός έλεγχος αυτοκινήτου: 6 απλά βήματα

Ο χειμώνας έχει φτάσει για τα καλά στη χώρα, με τους οδηγούς να πρέπει να προετοιμάζονται ακόμα περισσότερο για ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα χιόνια που είδαμε τις τελευταίες μέρες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένδειξη ότι οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν σωστά τα αυτοκίνητά τους πριν ξεκινήσουν για οποιαδήποτε διαδρομή. 

Όταν, λοιπόν, ένας οδηγός θέλει να κάνει μόνος του τον βασικό έλεγχο του οχήματός του, πρέπει να έχει στο μυαλό του, μία λέξη, “Κ.Υ.Ψ.Ε.Λ.Η.” : 

  • Καύσιμο 
  • Υαλοκαθαριστήρες 
  • Ψυκτικό 
  • Ελαστικά 
  • Λάδι 
  • Ηλεκτρικά 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τον βασικό έλεγχο του αυτοκινήτου, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου. 

Έλεγχος καυσίμου 

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας οδηγός ο οποίος θέλει να δυανύσει μία διαδρομή το αμάξι του, είναι να κοιτάξει την στάθμη του καυσίμου. 

Είναι σημαντικό να έχει αρκετό καύσιμο, όχι μόνο για να μην “μείνει” στη μέση του ταξιδιού, αλλά και ικανοποιητική ποσότητα ώστε να λειτουργεί το όχημα και να ζεσταίνει την καμπίνα. 

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Ο ρόλος των υαλοκαθαριστήρων είναι πολύ σημαντικός, αφού εξασφαλίζουν την πλήρη ορατότητα του οδηγού στο δρόμο, όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, όπως στην περίπτωση βροχοπτώσεων. 

Τους χειμερινούς μήνες και ειδικά στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία φτάνει υπό του μηδενός, οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιούν στους ψεκαστήρες υγρό καλής ποιότητας. Το χειμερινό υγρό εξασφαλίζει ότι δεν θα παγώσει η αντλία με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν. 

Επιπλέον, τους μήνες που επικρατεί πολύ κρύο, είναι σημαντικό οι οδηγοί να μην ξεχνούν να σηκώνουν τα μάκτρα, ώστε να μην παγώσουν. Στο εσωτερικό των ψεκαστήρων δεν πρέπει να βάζουν νερό της βρύσης, γιατί περιέχει άλατα τα οποία μπορούν να τους φθείρουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να χρησιμοποιούν απιονισμένο νερό σε συνδυασμό με καθαριστικό τζαμιών. 

Βρώμικο μπροστινό τζάμι αυτοκινήτου, το οποίο ο οδηγός προσπαθεί να καθαρίσει με τους υαλοκαθαριστήρες
Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Έλεγχος ψυγείου

Στον βασικό έλεγχο του αυτοκινήτου, που μπορεί να κάνει ένας οδηγός μόνος του, συμπεριλαμβάνεται και το τακτικό “τσεκάρισμα” του υγρού στο σύστημα ψύξης. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν δύο απλά και γρήγορα βήματα. Πρώτον, να βρουν το δοχείο του υγρού ψύξης και να αφαιρέσουν το καπάκι του. 

Επόμενο βήμα είναι να προσέξουν αν το υγρό φτάνει την πλήρη ένδειξη, που υπάρχει στο πλάι του δοχείου. Αν δεν φτάνει μέχρι αυτό το σημείο, σημαίνει ότι χρειάζεται να του προσθέσουν αντιψυκτικό υγρό. 

Βέβαια, η αναπλήρωση του υγρού μπορεί να μετατραπεί σε μία δύσκολη διαδικασία αν δεν υπάρχει αρκετός αέρας στα πάνω μέρη του κινητήρα. Επίσης, η διαδικασία αντικατάστασης του υγρού διαφέρει σε κάθε αυτοκίνητο.

Σε μερικά μοντέλα για την αφαίρεση του υγρού πρέπει να αφαιρεθούν αρκετές βίδες για τον καθαρισμό του συστήματος. Έτσι, για την λιγότερη ταλαιπωρία των οδηγών, μπορούν να απευθυνθούν στο συνεργείο της εμπιστοσύνης τους. 

Έλεγχος ελαστικών

Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι μία από τις πιο εύκολες και σημαντικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ένας οδηγός. 

Ουσιαστικά, όταν μιλάμε για πίεση ελαστικών πρόκειται για τη πίεση που διαθέτουν τα λάστιχα των αυτοκινήτων στο εσωτερικό τους, η οποία μάλιστα πρέπει να ταυτίζεται με τις προδιαγραφές του οχήματος. 

Αν σε ένα αυτοκίνητο η πίεση των ελαστικών δεν είναι σωστή, αν δηλαδή είναι φουσκωμένα περισσότερο ή λιγότερο από όσο χρειάζεται, το αυτοκίνητο θα αρχίσει να εμφανίζει προβλήματα και δεν θα είναι ασφαλές για τους επιβάτες. 

Ωστόσο, εκτός από την πίεση των ελαστικών, τους χειμερινούς μήνες οι οδηγοί πρέπει να διαθέτουν μαζί τους, αλυσίδες ή να χρησιμοποιούν χειμερινά ελαστικά. 

Ακόμη, μερικοί τρόποι για τον έλεγχο των ελαστικών είναι η ζυγοστάθμιση, μέσω της οποίας εξετάζεται και διορθώνεται η άνιση κατανομή του βάρους, ο έλεγχος του πέλματος και του βαθμού φθοράς. Βέβαια, είναι μέθοδοι που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πάντα μόνος του ο οδηγός. 

Άντρας ελέγχει την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου
Έλεγχος ελαστικών

Έλεγχος λαδιού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Traction, ο βασικός έλεγχος του αυτοκινήτου που πρέπει να ακολουθήσουν οι οδηγοί για να έχουν “το κεφάλι τους ήσυχο” το χειμώνα, είναι ο έλεγχος του λαδιού της μηχανής του οχήματός τους. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί πρέπει να συμβουλευτούν το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. 

Μέσα από το εγχειρίδιο πρέπει να δουν ποια είναι η κατάλληλη στάθμη λαδιού για το αυτοκίνητό τους. Σε περίπτωση που εντοπιστεί μεγάλη απόκλιση, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν επιπλέον λάδι στη μηχανή τους, ώστε να αποφύγουν τυχόν προβλήματα. 

Έλεγχος ηλεκτρικών

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας οδηγός να ελέγξει μόνος του το αυτοκίνητό του, είναι μέσω των ηλεκτρικών. Πριν ξεκινήσει την διαδρομή, πρέπει να κάνει έναν γρήγορο έλεγχο στα φώτα. 

Είναι σημαντικό να λειτουργούν σωστά όλοι οι προβολείς ομίχλης και φυσικά να είναι καθαρά. Τα φώτα δεν εξυπηρετούν μόνο τον οδηγό αλλά και τα υπόλοιπα οχήματα. 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.