Taxi & Driver
μεμβράνες
Αντηλιακές μεμβράνες: Τι προσφέρουν στο αυτοκίνητό σου

Αντηλιακές μεμβράνες: Τι προσφέρουν στο αυτοκίνητό σου

Οι αντηλιακές μεμβράνες προσφέρουν μέγιστη αντηλιακή προστασία, μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, συντελούν στην αύξηση της απόδοσης του κλιματιστικού παράλληλα με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ενώ βοηθούν και στην καλύτερη συντήρηση του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας, προστατεύοντάς το από τον ήλιο. Θέλεις και άλλα;

Οι αντηλιακές μεμβράνες έχουν πολλά οφέλη, μιας και δεν βελτιώνουν μόνο την εμφάνιση του αυτοκινήτου σας, αλλά συμβάλλουν και στην οικονομία καυσίμου καθιστώντας ταυτόχρονα τη διαβίωση στην καμπίνα καλύτερη. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές, πότε είναι νόμιμες και τι πρέπει να προσέξετε.

1. Προσφέρουν προστασία σε επιβάτες και πλαστικά αυτοκινήτου

Οι αντηλιακές μεμβράνες προστατεύουν τους επιβάτες από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (έως 99%). Είναι απαραίτητες σε όσους πάσχουν από δερματοπάθειες και οφθλμολογικά νοσήματα. Πέρα όμως από τους επιβάτες, προστατεύουν και όλα τα πλαστικά και υφασμάτινα μέρη στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναλλοίωτα και χωρίς να «ξεραθούν», παρουσιάζοντας ενοχλητικούς τριγμούς.

2. Μειώνουν την κατανάλωση, αυξάνουν την απόδοση

Χάρη στις αντηλιακές μεμβράνες, το κλιματιστικό δουλεύει καλύτερα και πιο αποδοτικά, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση καυσίμου. Επίσης, δεν «πυρώνει» όταν έχετε σταθμεύσει κάπου για πολύ ώρα, με αποτέλεσμα και πιο γρήγορα η θερμοκρασία της καμπίνας να πέσει, και η διαβίωση να είναι πιο ανθρώπινη.

3. «Θωρακίζουν» από τους κλέφτες

Οι αντηλιακές μεμβράνες, όταν τοποθετούνται στο αυτοκίνητο, γίνονται ένα σώμα με τα κρύσταλλα. Έτσι, εκτός από το να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, «θωρακίζονται» και τα κρύσταλλα του οχήματος. Οπότε, αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει ένα αυτοκίνητο σπάζοντάς του κάποιο τζάμι, τα κομμάτια θα μείνουν σταθερά στη θέση τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος τον οποίο χρειάζεται για να ολοκληρώσει αυτή την παράνομη πράξη. Σε περίπτωση ατυχήματος, αν σπάσει κάποιο κρύσταλλο, τα κομμάτια του δε θα διασκορπιστούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου χάρη στην αντηλιακή μεμβράνη, αποφεύγοντας τον τραυματισμό κάποιου επιβάτη.

4. Ομορφαίνουν

Ένας από τους σημαντικούς λόγους αγοράς των αντηλιακών μεμβρανών είναι η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης. Πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν στην τοποθέτησή τους, αποσκοπώντας στην «ξεχωριστή» αισθητική του οχήματός τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι οι αρκετά σκουρόχρωμες αντηλιακές μεμβράνες, με αποτέλεσμα όμως να περιορίζεται η ασφάλεια για χάρη της εμφάνιση. Για αυτό σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πως πρέπει να τηρούν ότι ορίζεται από τον ΚΟΚ.

Πότε οι αντηλιακές μεμβράνες είναι νόμιμες;

Στην παράγραφο 7 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκούμενων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφενός μεν, σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο, αφετέρου δε να είναι ορατός, τόσο ο οδηγός, όσο και οι επιβαίνοντες αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης, καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού – συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περιπτώσεις εκείνες που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:

  • α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα.
  • γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού.

Συμπληρωματικά ο νομοθέτης αναφέρει στο ίδιο άρθρο πως «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού. Το μηχανοκίνητο όχημα πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπον, ώστε το πεδίο ορατότητας του οδηγού, μπροστά, δεξιά και αριστερά αυτού, να είναι αρκετό για να είναι δυνατή η ασφαλής οδήγηση».

Πόσο κοστίζουν;

Είναι γεγονός πως το κόστος για την τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών έχει γίνει περισσότερο προσιτό από ποτέ, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες κάνουν τρομερές προσφορές για την τοποθέτηση μεμβρανών. Διαφορετικές τιμές δίνονται για 3θυρα, για 5θυρα και άλλες για SUV. Η τοποθέτηση γίνεται πάντα αυθημερόν.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Με μια επώνυμη εταιρεία έχετε εγγύηση εφ ’όρου ζωής, ενώ αν επιλέξετε μια φθηνή μάρκα ή μια σε προφορά, συνήθως δίνεται εγγύηση τριών ετών. Οπότε ελέγξτε προσεκτικά τη διάρκεια της εγγύησης και τις προδιαγραφές των μεμβρανών.

 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.