Taxi & Driver
Πινακίδα ταξί
Ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταφορών σχετικά με τα μέτρα των ταξί

Ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταφορών σχετικά με τα μέτρα των ταξί

Ο Υπουργός Μεταφορών, κύριος Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τις ερωτήσεις που έλαβε από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κύριο Βασίλη Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε τα μέτρα που ισχύουν για τα ταξί. Στόχος ήταν να εξηγήσει τις αλλαγές που έγιναν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο συγκεκριμένο κλάδο. 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως,

  • Οικονομική ενίσχυση των οδηγών ταξί 
  • Θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ταξί 
  • Επιχορήγηση για την αντικατάσταση των οχημάτων 
  • Νομοσχέδιο σχετικά με τα  5θεσια και 9θέσια ταξί

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν, συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου.

Πόσα χρήματα έχουν δοθεί ήδη στους οδηγούς ταξί; 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει δοθεί μεγάλη στήριξη στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Συγκεκριμένα, συνολικά η οικονομική ενίσχυση έφτασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με τα 72 εκατομμύρια να χορηγήθηκαν σε 59.000 επαγγελματίες που ασχολούνται με τον κλάδο, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Άλλα 15 εκατομμύρια παραχωρήθηκαν στους οδηγούς ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επιπλέον, πάνω από 22 εκατομμύρια προσφέρθηκαν σε 8.281 οδηγούς οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Γιατί τα ταξί δεν εντάχθηκαν στην ειδική επιδότηση που έλαβαν ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ; 

Σημαντικές επιχορηγήσεις δόθηκαν και στα πρότυπα μετακίνησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπέστησαν μεγάλους περιορισμούς στον επιτρεπόμενο αριθμό των επιβατών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη βοήθεια,δεν συμπεριλάμβανε τους οδηγούς ταξί γιατί το ποσό που παίρνουν από τους πελάτες δεν σχετίζεται με τον αριθμό των επιβατών.

επιγραφή ταξί στο εξωτερικό
Γιατί τα ταξί δεν εντάχθηκαν στην ειδική επιδότηση που έλαβαν ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ;

Τι ισχύει για την χρηματοδότηση που σχετίζεται με την επιχορήγηση για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων ταξί; 

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αντικατάστασης των οχημάτων ταξί, τονίζοντας ότι για να λάβει ένας ταξιτζής την επιδότηση πρέπει να πληρείται μια βασική προϋπόθεση. Θα πρέπει τα οχήματα τους να συμφωνούν με τους Ευρωπαϊκούς Σχεδιασμούς που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία. Δηλαδή τα αυτοκίνητα πρέπει να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, στοχεύοντας πάντοτε στη προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά “όλοι θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις ενέργειες μας προς ένα πιο πράσινο μέλλον”. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα με την ονομασία “Κινούμαι Ηλεκτρικά” το οποίο θα συμφωνεί με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Τι ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών για το νομοσχέδιο σχετικά με τις άδειες οδήγησης των ταξί; 

Ο κύριος Κεφαλογιάννης μίλησε και για το θέμα των αδειών που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους οδηγούς ταξί. Δήλωσε ότι ο κλάδος ζητά να επιτραπεί η κυκλοφορία, σε όσα  μεταχειρισμένα οχήματα δεν ακολουθήθηκε εγκαίρως η διαδικασία εκτελωνισμού τους, λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το σημείο ο Υπουργός τόνισε ότι δίνεται παράταση στην υποχρέωση των οδηγών να αποσύρουν τα οχήματα τους λόγω ηλικίας, έως το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τις ειδικές άδειες ταξί. Επεσήμανε ότι οι οδηγοί επιθυμούν να διασταυρώνεται τόσο το στάδιο της αρχικής χορήγησης της άδειας όσο και τα προσόντα της οδήγησης ταξί. 

Αργότερα, μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο της παραχώρησης δικαιώματος ιδανικού μεριδίου επί της άδειας κυκλοφορίας Επιβατικού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου. Δήλωσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αφήνει “κενά” τα οποία δημιουργούν προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιπτώσεις παραχώρησης δικαιώματος ιδανικού μεριδίου λόγω μη αποδοχής της κληρονομιάς. Παράλληλα, θέματα δημιουργούνται όταν το μερίδιο είναι μικρότερο του 50% λόγω απώλειας ή αμετάκλητης ανάκλησης του δικαιώματος κυκλοφορίας.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των ταξί στις Περιφέρειες που διαθέτουν περισσότερες από μία Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών. Συγχρόνως, θα πρέπει να ελέγχονται έγκαιρα, ώστε να επιβάλλονται οι αντ΄πιστοιχες ποινές στους παραβάτες. Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα παρθούν μέτρα για να “μπει ένα τέλος” στις πλαστές άδειες. Όλες οι άδειες των ταξί θα αντικατασταθούν με νέες μορφές (πλαστική) που θα έχουν μεγαλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας.  

Τι ανακοινώθηκε για τα 5θεσια και 9θεσια ταξί; 

Ο κύριος Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα των 5θεσια και 9θεσια ταξί, για τα οποία μελετούνται όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να μπουν στην αγορά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη για χρήση τέτοιου είδους οχημάτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.  Σκοπός είναι όλα τα ειδικά μέτρα που θα σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα να έχουν ένα σαφή τρόπο λειτουργίας ώστε να μην συμβάλλουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

7θέσιο και 9θέσιο ταξί
Τι ανακοινώθηκε για τα 5θεσια και 9θεσια ταξί;

Πηγές:


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.