Taxi & Driver

84η ΔΕΘ: Δούλεψαν ξενοδοχεία, ταξί, εστιατόρια και μπαρ του κέντρου

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σε κάποιους κλάδους ακόμα χαμηλότερα κινήθηκε φέτος η αγορά της πόλης κατά τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Κάθε χρόνο τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ οι προσδοκίες είναι μεγάλες για κάθε επαγγελματία και έμπορο στην πόλη, καθώς οι επισκέπτες αυξάνονται και αναμένουν όλοι να κινηθούν στην αγορά.

Ωστόσο, η φετινή Έκθεση, αν και διατήρησε το στόχο των άνω 250.000 επισκεπτών, είχε λιγότερους επισκέπτες από την 83η ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, φέτος η Έκθεση έκλεισε τις πύλες της με 263.737 επισκέπτες, ενώ το 2018 με 283.853. Πολλοί αποδίδουν το μειωμένο αριθμό επισκεπτών ακόμα και στην τιμώμενη χώρα, που είχε φέτος η 84η ΔΕΘ, την Ινδία. Πέρυσι η συμμετοχή των ΗΠΑ είχε εκτοξεύσει το ενδιαφέρον αλλά και τις επισκέψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Πήγαμε άπατοι»

Καμία αλλαγή στην κίνηση της αγοράς δεν υπήρχε από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, λόγω ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη. «Δυστυχώς, πήγαμε άπατοι. 

Ο κόσμος κατευθύνθηκε μόνο προς τη ΔΕΘ και δεν πλησίασε προς την αγορά» δηλώνει στη «ΜτΚ» για τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων το δεκαπενθήμερο της ΔΕΘ. 

Η αγοραστική κίνηση κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μικρές αποκλίσεις, όπως αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης. «Ο κόσμος έριξε την προσοχή του μόνο στη ΔΕΘ, όπως ήταν φυσικό, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά προφανώς δεν είχε και χρήματα για να ξοδέψει. 

Αρκεί να σκεφτείτε πως ο έλληνας πολίτης στο τέλος του μήνα έχει να πληρώσει την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και όλες τις ρυθμίσεις» σχολιάζει, ερμηνεύοντας τη μειωμένη κινητικότητα στην αγορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όσο αναφορά τους τουρίστες που έφτασαν στην πόλη τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν τόσοι πολλοί «ώστε να μπορούμε να έχουμε συμπεράσματα για την αγοραστική κίνηση».

Προέτρεψαν τα μέλη τους να κλείσουν

Σύμφωνα με τον Παντελή Φιλιππίδη, δεν βοήθησε ούτε η εκπτωτική περίοδος για τη ΔΕΘ, «Helexpo Sales», παρόλο που τα περισσότερα καταστήματα είχαν εκπτώσεις έως 60%. Τις δυο Κυριακές της 84ης ΔΕΘ, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά στο κέντρο της πόλης, ενόψει των «Helexpo Sales», ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε. 

Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο ΕΣΘ, κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου, πρότεινε στα μέλη του να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές της ΔΕΘ (8 και 15 Σεπτεμβρίου 2019). Δεν ωφελεί όπως αποδεικνύεται. Ωστόσο, ως Εμπορικός Σύλλογος δεν γυρνάμε την πλάτη στη ΔΕΘ. Φυσικά θα σκεφτούμε νέα πράγματα, ώστε να τονωθεί του χρόνου η αγορά τις ημέρες διεξαγωγής της», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θέση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της πλειοψηφίας των μελών του είναι η κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ, επειδή το μέτρο «δεν βρήκε ποτέ την αναμενόμενη ανταπόκριση από πλευράς καταναλωτών». 

Ο ΕΣΘ ζήτησε για τρίτη φορά από την αντιπεριφερειάρχη της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου να καταργηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αυτές τις δύο Κυριακές.

Ικανοποίηση για τους ξενοδόχους

Η μείωση των επισκεπτών στη φετινή ΔΕΘ δεν επηρέασε τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης. Το ποσοστό πληρότητας κινήθηκε συγκριτικά με πέρυσι στα ίδια επίπεδα, με τους ξενοδόχους να είναι ικανοποιημένοι. «Η κίνηση ήταν καλή, ισάξια με πέρυσι, παρόλο που τιμώμενη χώρα ήταν η Ινδία και οι ινδοί τουρίστες ήταν ελάχιστοι» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

Τα δυο Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ υπήρχε πληρότητα έως και 95% στα ξενοδοχεία της πόλης, σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο. «Τις καθημερινές, ενόψει της ΔΕΘ, κινούμασταν στο 75% με 80% στην πληρότητα» σημειώνει.

Αύξηση 30% στις κούρσες

Η 84η ΔΕΘ έφερε αύξηση στις κούρσες των οδηγών ταξί στη Θεσσαλονίκη περίπου 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «ΕΡΜΗΣ», Κλήμη Λεοντιάδη. «Κυρίως τα απογεύματα υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση που άνοιγε η Έκθεση. Όμως, η κινητικότητα ξεκίνησε δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και διήρκεσε και μετά τη λήξη της, με τους εκθέτες και τους επισκέπτες που μας ζητούσαν να τους πάμε στο αεροδρόμιο» αναφέρει.

«Οι Ινδοί που κινούνταν στην πόλη, ήταν κυρίως οι εκθέτες που συμμετείχαν στη ΔΕΘ» σημειώνει, λέγοντας πως «γενικότερα τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν πολλοί τουρίστες, όμως κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία αλλά και η Τουρκία».

Αν και φέτος δεν υπήρχαν επεισόδια στις διαμαρτυρίες την ημέρα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, πολλοί κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν από νωρίς το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να αναζητούν αγωνιωδώς ένα ταξί για τις μετακινήσεις τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεοντιάδης, υπό αυτές τις συνθήκες δεν αυξάνονται τα έσοδά τους, αντίθετα, υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους δρόμους.

«Όταν κλείνουν οι δρόμοι, δεν βοηθάει κανέναν. Η δουλειά μας γίνεται πιο δύσκολη και ο κόσμος ταλαιπωρείται. Στην ουσία μένει μόνο η φασαρία» διευκρινίζει.

Μόνο στο κέντρο δούλεψαν εστιατόρια και μπαρ

«Αύξηση περίπου 20%-30% υπήρχε σε κινητικότητα στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης τις 15 ημέρες της ΔΕΘ», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο κ. Φιλοκώστας σημειώνει πως η ΔΕΘ μπορεί να ενισχύει τα καταστήματα της πόλης, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές προκαλεί ζημιά. «Όλος ο κόσμος συσσωρεύεται στο κέντρο και στις υπόλοιπες περιοχές δεν κινείται τίποτα. Μόνο ένα 5% από τους επισκέπτες πηγαίνουν στα περιφερειακά μαγαζιά» δηλώνει.

Περισσότεροι εκθέτες, λιγότεροι επισκέπτες

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε 20.116 λιγότερους επισκέπτες από πέρυσι, ωστόσο ξεπέρασε τον αριθμό των εκθετών. Φέτος η ΔΕΘ μέτρησε 1.600 εκθέτες έναντι πέρυσι που ήταν 1.494.

Εκτός από την Ινδία, υπήρχαν ακόμα 18 διεθνείς συμμετοχές από χώρες όπως η Ουρουγουάη, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Αίγυπτος κ.ά.

Το ρεκόρ που έσπασε η φετινή διοργάνωση ήταν στις συμμετοχές των startups, καθώς ξεπέρασε τους 300 ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα οι εκθέτες του Digital Greece να χωριστούν σε δύο ομάδες και να συμμετέχουν στην έκθεση τέσσερις ημέρες η κάθε μία.

Θεολόγος Ηλιού, Εφημερίδα Μακεδονία


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.