Taxi & Driver
Τιμή μεταπώλησης αυτοκινήτου
7 λόγοι που μειώνουν την τιμή μεταπώλησης του αυτοκινήτου

7 λόγοι που μειώνουν τιμή μεταπώλησης αυτοκινήτου

Η τιμή μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου, μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν ο οδηγός δεν προσέχει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αμάξι του. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι, που μπορούν να επηρεάσουν πολύ αρνητικά την μεταπώληση ενός οχήματος:

  • Παράλειψη ενός έγκαιρου service
  • Κατώτερης ποιότητας ανταλλακτικά
  • Λαμπερά χρώματα και αυτοκόλλητα
  • Κατοικίδια και κάπνισμα στο εσωτερικό του οχήματος
  • Φήμη αυτοκινητοβιομηχανίας
  • Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων
  • Κόστος καυσίμων

Αν θεέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τους λόγους που “ρίχνουν” τη τιμή μεταπώλησης, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Παράλειψη ενός έγκαιρου service

Η σωστή και έγκαιρη επίσκεψη του οδηγού σε ένα συνεργείο, ώστε να ολοκληρωθεί ο τακτικός έλεγχος, είναι μία από τις βασικότερες ευθύνες ενός ιδιοκτήτη.

Αν ένας οδηγός δεν πηγαίνει για service το αυτοκίνητό του, όταν πρέπει, οι φθορές θα αυξάνονται και η τιμή μεταπώλησης θα μειώνεται. Οι αλλαγές των υγρών, των φίλτρων, των ιμάντων και γενικά όλων των αναλώσιμων ενός αυτοκίνητου, βοηθούν στην σωστή λειτουργία του.

Επίσης, τα ανόμοια ελαστικά διαφορετικού τύπου και ηλικίας, θα μαρτυρήσουν στον υποψήφιο αγοραστή, ότι δεν έχει δοθεί από τον ιδιοκτήτη μεγάλη προσοχή στην σωστή συντήρηση του οχήματος. Όταν ο ενδιαφερόμενος θα δει στο βιβλίο καταγραφής περιοδικής συντήρησης ότι υπάρχουν ελλέιψεις και καθυστερήσης, θα διστάσει να αγοράσει το όχημα.

Σίγουρα, μάλιστα, δεν θα το αγοράσει στην τιμή που θα επιθυμεί ο οδηγός. Θα προσπαθήσει να ρίξει το κόστος μεταπώλησης, δικαιολογώντας “τα παζάρια του” στην αμέλεια του ιδιοκτήτη.

Κατώτερης ποιότητας ανταλλακτικά

Η χρήση ανταλακτικών κακής ποιότητας, είναι ένας ακόμη λόγος, ο οποίος μπορεί να μειώσει την τιμή μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου.

Όταν ένας οδηγός επιλέγει να χρησιμοποιεί συχνά μεταχειρισμένα ανταλλακτικά που δεν έχουν καλή ποιότητα, αντί για εργοστασιακά, μειώνει την μεταπωλητική αξία του οχήματός του.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται το κόστος των επικείμενων επισκευών και φυσικά μειώνεται το προσδόκιμο ζωής του ανταλλακτικού. Ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης θα αναγκαστεί να ρίξει το ποσό πώλησης.

Λαμπερά χρώματα και αυτοκόλλητα

Τα χρώματα και τα αυτοκόλλητα σε ένα αυτοκίνητο, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αξία μεταπώλησής του, καθώς απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, τείνει προς πιο απλές και σίγουρες επιλογές.

Ένοντα χρώματα

Τα έντονα χρώματα σε ένα αυτοκίνητο, περιορίζουν το αγοραστικό κοινό του ιδιοκτήτη, καθώς φαίνεται ότι προτιμούνται από ένα μικρό ποσοστό.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένας οδηγός αποφασίσει να βάψει το αυτοκινητό του σε ένα πολύ ιδιαίτερο και έντονο χρώμα το οποίο δεν υπάρχει στον κατάλογο του μοντέλου.

Αντιθέτως, τα ουδέτερα χρώματα, όπως το ασημί, το λευκό ή το μαύρο, τείνουν να διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία του αυτοκίνητου.

Επίσης, το αρχικό χρώμα που έχει το αυτοκίνητο κατά την αγορά του, συνήθως, είναι σημαντικό να μην αλλάζει από τον ιδιοκτήτη, καθώς θα δημιουργούν προβλήματα στην μεταπωλητική του αξία.

Χρώμα επηρεάζει αξία μεταπώλησης
Τα χρώματα επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου

Αυτοκόλλητα

Πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές θεωρούν ότι τα αυτοκόλλητα τους δυσκολεύουν να διακρίνουν την καλή κατάσταση του αυτοκίνητου. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα αυτοκόλλητα που έχουν δει σε οχήματα, δεν τους αρέσουν εξαιτίας των σχεδίων και των χρωμάτων τους.

Μάλιστα, αν ένας οδηγός έχει προσπαθήσει με εσφαλμένο τρόπο να βγάλει τα αυτοκόλλητα από το αμάξι, σίγουρα θα έχει προκαλέσει προβλήματα στο χρώμα του αυτοκινήτου.

Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, φαίνεται ότι τα αυτοκόλλητα δεν βοηθούν στην αύξηση της τιμής μεταπώλησης, που στην τελική είναι και ο στόχος όσων θέλουν να πουλήσουν το όχημα τους.

Κατοικίδια και κάπνισμα στο εσωτερικό του οχήματος

Εκτός από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, στην μεταπωλητική αξία, σημαντικό ρόλο παίζει και το εσωτερικό του οχήματος. Όταν το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου δεν είναι περιποιημένο, η τιμή της μεταπώλησης πέφτει.

Το κάπνισμα και η μεταφορά των κατοικιδίων χωρίς προστατευτικό κλουβί, είναι δύο από τις βασικότερες συνήθειες των οδηγών, οι οποίες μελλοντικά τους “κοστίζουν” μία ακριβή πώληση.

Κάπνισμα μέσα στο αμάξι

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες, το αυτοκίνητο ενός οδηγού καπνιστή διαθέτει μειωμένη τιμή μεταπώλησης της τάξεως των 2.000 ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο ενός μη καπνιστή οδηγού. Όταν ο οδηγός καπνίζει τακτικά μέσα στο αυτοκίνητό του, τα υλικά που αποτελούν την καμπίνα αποκτούν μια έντονη μυρωδιά.

Μάλιστα, στη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιούσε το συστήμα κλιματισμού κατά την διάρκεια του καπνίσματος, αρκετή από την μυρωδιά του τσιγάρου θα έχει παγιδευτεί στους αεραγωγούς.

Επιπλέον, όταν ο ιδιοκτήτης καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο, όλες οι ανοιχτόχρωμες επενδύσεις σε καθίσματα και ουρανό αποκτούν μία σκουρόχρωμη απόχρωση, εξαιτίας του καπνού. Σαν αποτέλσμα, όλων των παραπάνω, η τιμή του μεταπώλησης μειώνεται.

8 λόγοι μείωσης της αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου
Το κάπνισμα μειώνει την τιμή μεταπώλησης του αυτοκινήτου

Κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο

Η μετακίνηση των κατοικιδίων με το αυτοκίνητο, πρέπει να πραγματοποιείται πάντα με ειδικό κλουβί ή με διαμορφωμένο το πίσω κάθισμα. Δεν είναι δυνατόν, τα κατοικίδια να αφήνονται ελεύθερα τόσο για την ασφάλεια τη δική τους, όσο και για την καλή κατάσταση της καμπίνας.

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση του κλουβιού, οι τρίχες και οι μυρωδιά του κατοικιδίου θα κυριαχεί σε όλο το αυτοκίνητο. Οι τρίχες θα εισβάλουν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, ενώ θα κολλήσουν σίγουρα πάνω σε ταπετσαρίες και καθίσματα.

Η μόνη λύση είναι ο 3μηνος επαγγελαμτικός καθαρισμός της καμπίνας, ο οποίος ίσως βοηθούσε στην βελτίωση της κατάστασής της.

Φήμη αυτοκινητοβιομηχανίας

Η φήμη και οι αποφάσεις της βιομηχανίες που έχει κατασκευάσει το μοντέλο, μπορεί να επηρεάσει πολύ την τιμή μεταπώλησης του οχήματος.

Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Car & Motor, η διακοπή της παραγωγής ενός μοντέλου ή κάποιο σκάνδαλο της ίδιας της εταιρείας, είναι σίγουρο ότι θα έχει συνέπειες στην απαξίωση του αυτοκίνητου.

Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Πλεόν, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επιθυμούν να αποκτήσουν οχήματα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς είναι πιο βολικό κατά την οδήγηση. Για αυτό και το μεγαλύτερος μέρος των νέων οχημάτων που επισκευάζονται δεν διαθέτουν χειροκίνητο σασμάν.

Σαν συνέπεια, όταν ένας οδηγός θέλει να πουλήσει ένα οχήμα με χειροκίνητο κιβώτιο θα πρέπει να ρίξει την τιμή μεταπώλησης, καθώς δεν θα έχει μεγάλη ζήτηση. Όπως και στην περίπτωση των χρωμάτων, έτσι και εδώ, το αγοραστικό κοινό είναι περιορισμένο.

Τιμή μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου
Μείωση τιμής μεταπώλησης από χειροκίνητο κιβώτιο

Κόστος καυσίμων

Το κόστος των καυσίμων και η πορεία της αγοράς, επηρεάζουν πολύ έντονα την τιμή μεταπώλησης ενός οχήματος. Συγκεκριμένα, εάν οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλές, τότε ένας ιδιοκτήτης με υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα επωφεληθεί από την πορεία της αγοράς.

Αντιθέτως, αν η τιμή βενζίνης έχει πέσει σε πιο χαμηλό επίπεδα, ο ίδιος ιδιοκτήτης δεν θα μπορέσει να αυξήσει την τιμή μεταπώλησης, η οποία το πιο πιθανό είναι να μειωθεί λόγω μεγάλων εξόδων.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.