Taxi & Driver
κανόνες, οδική ασφάλεια
7 κανόνες ασφάλειας που ξεχωρίζουν τον σωστό οδηγό

7 κανόνες ασφάλειας που ξεχωρίζουν τον σωστό οδηγό

Η οδική ασφάλεια είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την καθημερινότητά μας, αφού μέσα στο αυτοκίνητο περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας. Είναι βασικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε 7 βασικούς κανόνες που θα κρατήσουν ασφαλείς και εμάς αλλά και τους άλλους.

Φωτισμός

Η ορθή λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων εξασφαλίζει ασφάλεια στις νυχτερινές μετακινήσεις και κάθε είδους διαδρομές που απαιτούν πολύ καλή ορατότητα. Ελέγξτε τους δείκτες πορείας, τα αλάρμ, τα φώτα των φρένων, τη μικρή και μεγάλη σκάλα των προβολέων και σιγουρευτείτε για τη σωστή τους εστίαση. Μην ξεχνάτε και τους προβολείς ομίχλης (εάν διαθέτει το όχημα).

Λίπανση και υγρά

Είναι απαραίτητο να ελέγχετε συχνά τη στάθμη λαδιού του κινητήρα, καθώς η σωστή λίπανση εξασφαλίζει μακροζωία, ορθή λειτουργία και λιγότερη κατανάλωση. Μην αμελείτε τα υγρά της υδραυλικής υποβοήθησης του τιμονιού, ενώ ακόμα πιο συχνός πρέπει να είναι ο έλεγχος των υγρών φρένων. Τέλος φροντίστε να υπάρχει πάντα υγρό στο σύστημα ψύξης, καθώς και νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων.

Ελαστικά

Όπως εμείς δεν περπατάμε με φθαρμένα ή τρύπια υποδήματα, η ίδια ακριβώς αρχή ισχύει και για τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση, για να διαπιστωθεί εάν η πίεση είναι η ενδεδειγμένη από τον κατασκευαστή. Αλλάξτε την πίεση ανάλογα με τις συνθήκες μεταφοράς και προστατέψτε με ειδικά προϊόντα τα ελαστικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ζώνη ασφαλείας

Είναι απολύτως απαραίτητο να φορούν ζώνη όλοι μέσα στο αυτοκίνητο και το παράδειγμα δίνει ο οδηγός. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να μπαίνει στο αυτοκίνητό σας εάν δεν είναι διατεθειμένος να φορέσει ζώνη ασφαλείας, είτε κάθεται στο εμπρός κάθισμα, είτε στα πίσω. Είναι πολύ πιθανό η δική σας τάση αυτοχειρίας να στερήσει τη ζωή και σε όσους τη φορούν.

Παιδιά

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών πρέπει απαραίτητα να μετακινούνται με ειδικά καθίσματα (στην αγορά υπάρχουν για κάθε ηλικία) φορώντας ζώνη. Αποθαρρύνετε τις μητέρες που μεταφέρουν παιδί στην αγκαλιά τους, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα σώσουν το παιδί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί θα χτυπήσει άσχημα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οδηγός

Η οδήγηση είναι ευθύνη και απαιτεί ευσυνείδητα άτομα. Ο οδηγός δεν φέρει μόνο την ευθύνη διατήρησης της δικής του ζωής αλλά και της ζωής των άλλων επιβατών. Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Τουτέστιν φυσιολογική ποσότητα φαγητού πριν την οδήγηση, ξεκούραση και αποφυγή διά ροπάλου κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών. Οδήγηση πάντα με ταχύτητα μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, εγρήγορση και μέριμνα προς τους άλλους κινούμενους επί των οδών, συμπληρώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ευσυνείδητου πολίτη και οδηγού.

Συνοδηγός

Ο ρόλος του συνοδηγού είναι τουλάχιστον υποβαθμισμένος. Ένας καλός συνοδηγός είναι σε εγρήγορση παρόμοια με την αντίστοιχη του οδηγού, «σκανάροντας» το δρόμο με μεγαλύτερη άνεση, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας. Αποφύγετε νευρωτικά άτομα για συνοδηγούς, πολυλογάδες (κάθε φύλου) και όσους παρά τη θέληση του οδηγού εμπλέκονται στον τρόπο οδήγησης.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.