Δες 6 τρόπους με τους οποίους μπορείς να πετύχεις ένα χαμηλό νούμερο κατανάλωσης, κοντά στο εργοστασιακό, ώστε να διανύσεις περισσότερο χιλιόμετρα, με λιγότερα λίτρα καυσίμου και πιο… γεμάτη τσέπη.
– Στροφές κινητήρα
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξοικονομήσουμε καύσιμα, είναι να προσπαθούμε κατά την οδήγηση να διατηρούμε τις στροφές κοντά σε αυτές που μας αποδίδουν τη μέγιστη ροπή. Έτσι, θα καταναλώνουμε το ελάχιστο δυνατό καύσιμο, ενώ πάντα θα έχουμε τον κινητήρα διαθέσιμο, όταν θα χρειαστεί να επιταχύνουμε.
– Ομαλή επιτάχυνση
Ακόμα μία κίνηση για οικονομία είναι η ομαλή επιτάχυνση, η οποία μάλιστα σε συνδυασμό με το σωστό εύρος λειτουργίας θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Έτσι, αν ο κινητήρας μας αποδίδει τη μέγιστη ροπή στις 3.000 σ.α.λ., τότε θα πρέπει να φθάνουμε στο σημείο αυτό επιταχύνοντας όσο πιο ομαλά γίνεται. Πιέζοντας απότομα το πεντάλ του γκαζιού με μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο θα αυξήσουμε την κατανάλωση, συνεπώς είναι καλύτερα να επιταχύνετε κατεβάζοντας ταχύτητα στο κιβώτιο.
– Χρήση του cruise control
Το cruise control μειώνει την κατανάλωση επειδή ψεκάζει ακριβώς την ποσότητα καυσίμου που απαιτείται στον θάλαμο καύσης και όχι περισσότερη όπως γίνεται όταν ελέγχουμε το γκάζι με το πόδι. Μάλιστα, μπορείτε ακόμη και να αυξομειώνετε ταχύτητα με το κουμπί στο τιμόνι για περισσότερη οικονομία. Ειδικά σε μεγάλες διαδρομές σε αυτοκινητόδρομο η διαφορά στην κατανάλωση γίνεται πολύ αισθητή, ενώ συγχρόνως και η οδήγηση γίνεται πολύ πιο ξεκούραστη.
– Πίεση ελαστικών
Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου. Όταν ένα ελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου, τότε οι τριβές του πέλματος με το δρόμο είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε την πίεση του αέρα των ελαστικών παραπάνω από ό,τι ανακοινώνει ο κατασκευαστής, για να μειώσουμε κι άλλο την κατανάλωση, διότι επηρεάζουμε αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.
– Χρήση κλιματισμού και ανοιχτό παράθυρο
Επιλέξτε συνετά αν θα χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας ή αν θα ανοίξετε το παράθυρο. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση, όμως αν η ταχύτητα κίνησης είναι κάτω από 80 χλμ./ώρα πιο οικονομική λύση είναι το ανοιχτό παράθυρο, ενώ από τα 80 χλμ./ώρα και πάνω ο κλιματισμός.
– Επιπλέον βάρος
Σε περίπτωση που μεταφέρουμε βαριά αντικείμενα (εργαλεία) στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου μας, τα οποία δε χρειαζόμαστε άμεσα, καλό θα είναι να τα ξεφορτώσουμε. Το επιπλέον αυτό βάρος επιβαρύνει κατά έναν τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο κατά τις μετακινήσεις μας.
Πηγή: AutoΤρίτη
Τελευταία νέα
- Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Πότε και γιατί γίνεται;
- Αιτίες υπερθέρμανσης κινητήρα αυτοκινήτου
- Αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου;
Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.