Taxi & Driver
Αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου
10 λόγοι που επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου

10 λόγοι που επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου

Αν ένας ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να πουλήσει σύντομα ή στο μέλλον το αμάξι του, θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου.

Συγκεντρώσαμε τους σημαντικότερους λόγους που επηρεάζουν την μεταπωλητική αξία:

 • Eμπορική αξία μοντέλου
 • Κυβισμός κινητήρα
 • Κατανάλωση καυσίμου
 • Χιλιόμετρα
 • Εσωτερική και εξωτερική κατάσταση
 • Ενημερωμένο βιβλίο service
 • Extra εξοπλισμός
 • Mετατροπές
 • Xρώμα
 • Τύπος αμαξώματος

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου, συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Eμπορική αξία μοντέλου

Η εμπορική αξία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου. Αν, λοιπόν, ένας οδηγός είναι ιδιοκτήκτης ενός εμπορικού μοντέλου, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να το πουλήσει στην τιμή που επιθυμεί.

Μάρκα αυτοκινήτου επηρεάζει την τιμή μεταπώλησης
Η μάρκα επηρεάζει αξία μεταπώλησης

Εσωτερική και εξωτερική κατάσταση

Η εσωτερική και εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της μεταπωλητικής αξίας του. Το “φαίνεσθαι”, το πως δηλαδή φαίνεται κάτι, στην προκειμένη περίπτωση το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πάντα θα επηρεάζει θετικά τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Κανείς δεν θα ήθελε ένα υπερβολικά χρησιμοποιημένο αυτοκίνητο, με βρόμικο εσωτερικό, σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης. Βέβαια, το καθαρό εσωτερικό ενός αυτοκινήτου υποδηλώνει το βαθμό που ο ιδιοκτήτης προσέχει και περιποιείται το αυτοκίνητο του.

Κυβισμός κινητήρα

Σύμφωνα με μετρήσεις της Spotawheel, το 69% των αγοραστών επέλεξαν αυτοκίνητα από 1.200 μέχρι 1.400 κυβικά. Η ζήτηση φαίνεται ότι κινείται προς μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ιδανικά για πόλεις.

Μπορεί παλαιότερα, τα κυβικά να μην ήταν παράγοντας επιλογής για την αγορά ενός οχήματος, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει με τους αγοραστές να εξετάζουν πολύ σοβαρά τα κυβικά ενός αυτοκινήτου.

Ο κυβισμός του αυτοκινήτου επηρεάζει την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου
Ο κυβισμός επηρεάζει την αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου

Κατανάλωση καυσίμου

Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο που επηρεάζει την αξία της μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου είναι η κατανάλωση καυσίμου. Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν οχήματα τα οποία έχουν πολύ μικρή κατανάλωση καυσίμου.

Μάλιστα, με την τιμή της βενζίνης τον τελευταίο καιρό να αυξάνεται σημαντικά, σίγουρα η αυξημένη κατανάλωση ενός οχήματος δεν θα οδηγήσει στην αγορά του από τον οδηγό.

Χιλιόμετρα

Τα χιλιόμετρα που έχει δυανήσει ένα αυτοκίνητο, είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την μεταπωλητική του αξία. Όπως γίνεται κατανοητό, όσο λιγότερα τα χιλιόμετρα ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, τόσο υψηλότερα μπορεί να φτάσει και η τιμή πωλησής του.

Τα χιλιόμετρα σε ένα όχημα αντικατοπρίζουν και την φθορά που έχει υποστεί ο κινητήρας του. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερη είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μηχανή, καθώς δεν έχει ταλαιπωρηθεί υπερβολικά.

Βέβαια, αυτή η αντιμετώπιση έχει και αντίθετη άποψη, καθώς στο τέλος αυτό που μετράει είναι το πόσο διατηρημένο είναι το όχημα.

Παραδείγματος χάριν, ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε ακηνισία και έχει κάνει μόλις 40.000 χιλιόμετρα έχει περισσότερες απαιτήσεις από ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο με 100.000 χιλιόμετρα.

Τα χιλιόμετρα επηρεάζουν την αξία της μεταπώλησης
Τα χιλιόμετρα επηρεάζουν την αξία της μεταπώλησης

Ενημερωμένο βιβλίο service

Αν ένα αυτοκίνητο έχει πλήρες ιστορικό συντήρησης, συμπληρωμένο με χρονική συνέπεια και χωρίς κενές περιόδους, σημαίνει ότι η αξία του σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταχειρισμένα του είδους του, θα είναι αυξημένη.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα ο αγοραστής θα μπορεί να γνωρίζει, τι ανάγκες έχει το όχημα και πόσα χρήματα θα χρειαστεί για την συντήρησή του.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στις σφραγίδες των συνεργείων, γιατί πολλοί ιδιοκτήτες δημιουργούν πλαστά βιβλία service, ώστε να πείσουν τον αγοραστή να αποκτήσει το αυτοκίνητο. Η επικοινωνία με το αναγραφόμενο συνεργείο για το ιστορικό συντήρησης, είναι μία διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από όλους.

Extra εξοπλισμός

Η αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου επηρεάζεται σημαντικά, όταν το όχημα διαθέτει extra εξοπλισμό, ο οποίος σίγουρα θα εξυπηρετεί τον οδηγό.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή εξαρτήματα του αυτοκινήτου είναι:

 • Tο μεταλλικό χρώμα
 • H ηλιοροφή
 • Oι ζάντες αλουμινίου
 • Tο GPS και συστήματα multimedia
 • Tα δερμάτινα καθίσματα
 • Tο σύστημα start/stop
 • Tα φώτα xenon
 • Tα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα
 • H τετρακίνηση
Μεταπωλητική αξία αυτοκινήτου
Extra εξοπλισμός επηρεάζει την μεταπωλητική αξία

Mετατροπές

Οι μετατροπές που προσθέτουν μερικοί οδηγοί στα αυτοκίνητά τους, μπορεί να προσθέσουν μεγάλη αξία στο αυτοκίνητο αλλά μπορεί και παράλληλα και να την μειώσουν.

Η προσθήκη ή η αφαίρεση μεταπωλητικής αξίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο είναι η εφικτή η μελλοντική απομάκρυνση της μετατροπής χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Παραδείγματος χάριν, η γκατάσταση αντικλεπτικών συστημάτων μπορούν να αυξήσουν τη μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδέονται με την άνεση και την ασφάλεια του οδηγού.

Αντιθέτως, οι χαμηλοί προφυλακτήρες μπορεί να αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα κατά την πώληση.

Xρώμα

Το χρώμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου. Όσα χρώματα έχουν μεγάλη ζήτηση, φαίνεται ότι αυξάνουν την μεταπωλητική αξία, ενώ όσα επιλέγονται από λίγους μπορεί ακόμα και να την μειώσουν.

Ειδικότερα, το λευκό, το μαύρο και το ασημί, όλα στις μεταλλικές τους αποχρώσεις, πωλούνται πιο εύκολα γιατί εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού.

Αντίθετα, το χρυσό, οι αποχρώσεις του μωβ και το καστανό δεν αρέσουν σε πολλούς, με αποτέλεσμα τα οχήματα που βρίσκονται σε αυτές τις αποχρώσεις να μην επιλέγονται από αρκετά άτομα.

Παρ’όλα αυτά, το κίτρινο φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την τιμή μεταπώλησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Karl Brauer, “Το κίτρινο δεν είναι τόσο δημοφιλές χρώμα,για αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μεταπωλητικής αξίας του αυτοκινήτου.

Η ανάλυσή μας, δείχνει ότι το κίτρινο έχει τη χαμηλότερη υποτίμηση σε σχέση με κάθε άλλο χρώμα στα αυτοκίνητα που δεν είναι τόσο εμπορικά, όπως τα cabrio”.

Χρώμα επηρεάζει αξία μεταπώλησης
Τα χρώματα επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου

Τύπος αμαξώματος

Ο τύπος αμαξώματος ενός οχήματος μπορεί να επηρεάσει την αξία μεταπώλησής του. Παραδείγματος χάριν, ένα ευρύχωρο οικογενειακό αυτοκίνητο θα επιλεγεί από ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.