Taxi & Driver
Πειραιώς
1 δρόμος – 1 ιστορία: Πειραιώς

1 δρόμος – 1 ιστορία: Πειραιώς

Το Taxi and Driver αυτό το μήνα αφιερώνει τη στήλη «1 δρόμος – 1 ιστορία» σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, την οδό Πειραιώς. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία της και εντυπωσιάστε με τις γνώσεις σας τους συναδέλφους στην πιάτσα ή τους επιβάτες στις διαδρομές σας!

Ο δρόμος που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά έχει πίσω του μια μακρά ιστορία σχεδόν δύο αιώνων, η οποία βέβαια δεν έχει σταματήσει να γράφεται μέχρι σήμερα. Ο κεντρικός οδικός άξονας που ξεκινάει ουσιαστικά από την πλατεία Ομονοίας (αν και σε αυτό της το σημείο και μέχρι την Ιερά Οδό ονομάζεται οδός Παναγή Τσαλδάρη) και καταλήγει –με μια μικρή παράκαμψη- στον κεντρικό λιμένα του Πειραιά, έχει μήκος 10 χιλιομέτρων και διασχίζει παράλληλα τις εισόδους 3 ακόμη δήμων, εκτός της Αθήνας και του Πειραιά.

Η Πειραιώς με… άλογα!

Η κατασκευή της οδού, η οποία ήταν λιθόστρωτη και προοριζόταν για χρήση από άλογα και καμήλες, ξεκίνησε το 1934 επί της βασιλείας του Όθωνα. Κατά τη δεκαετία του 1850, η ημερήσια κίνηση αμαξών αυξήθηκε στα 700 άλογα την ημέρα, ενώ από το 1842 η κυβέρνηση είχε επιβάλλει διόδια 5 δραχμών για τη διέλευση κάθε ζώου, για την επισκευή και συντήρηση της οδού. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά αναπτύχθηκαν γύρω από την οδό Πειραιώς εργοστάσια, κοινωνικές δομές αλλά και χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού, καθιστώντας την έναν από τους πιο πολυσύχναστους αλλά και «δραστήριους» δρόμους της Αθήνας.

Δουλειά, βόλτα, διασκέδαση, όλα εκεί!

Σήμερα η οδός Πειραιώς έχει γίνει ένας προορισμός που καλύπτει κάθε πτυχή της καθημερινότητας των σύγχρονων Αθηναίων. Από τους δεκάδες οργανισμούς που επέλεξαν τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια ως στέγη της επαγγελματικής τους ανάπτυξης, μέχρι τα θέατρα, τα νυχτερινά μαγαζιά, τα εστιατόρια και τους άλλους –υπαίρθιους ή… κλειστούς- χώρους αναψυχής που φιλοξενούνται κατά μήκος της.

Κτίρια-σύμβολα της Αθήνας

Ούτε ένα, ούτε δύο είναι τα σημαντικά κτίρια που θα δει κανείς διασχίζοντας τον τεράστιο αυτό δρόμο της πόλης. Ξεκινάμε με την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου που βρίσκεται στο νούμερο 35 και εφάπτεται με το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων. Μπροστά στην πλατεία Κουμουνδούρου δέσποζε μέχρι και το 2009 η Δημοτική Πινακοθήκη, σε ένα κτίριο που σήμερα μοιάζει εγκαταλειμμένο. Μετά την Ιερά οδό, ορθώνεται μπροστά μας η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, με τη θεόρατη καμινάδα της. Ακριβώς απέναντι διακρίνεται η κατάληξη της Ερμού, εκεί όπου κλείνει ο κύκλος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και μια εκπληκτική βόλτα που μπορεί να ξεκινήσει από την Ακρόπολη και να καταλήξει εκεί. Σχολές, θέατρα και τεράστια εμπορικά και νυχτερινά μαγαζιά κλείνουν τον κύκλο της οδού μέχρι τον Πειραιά, δημιουργώντας τον απόλυτο προορισμό για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ζωή στην Αθήνα, μέσα από μία βόλτα!


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.