Taxi & Driver
Πατησίων
1 δρόμος - 1 ιστορία: Πατησίων και παραμυθιού… γωνία

1 δρόμος – 1 ιστορία: Πατησίων και παραμυθιού… γωνία

Αυτόν τον μήνα, το Taxi&Driver αφιερώνει τη στήλη «1 δρόμος – 1 ιστορία» σε έναν από τους πιο ιστορικούς και ιδιαίτερους δρόμους της Αθήνας, εκεί που συναντιούνται οι επιχειρήσεις με την εκπαίδευση και τα επεισόδια διαμαρτυρίας με τους τουρίστες. Κυρίες και κύριοι… η οδός Πατησίων!

Η Οδός Πατησίων με μήκος 4,5 χιλιομέτρων χαράχθηκε το 1908 με την πρώτη επίσημη διαίρεση της πόλεως των Αθηνών. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας καθώς συνδέει τα Πατήσια (που μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ήταν ύπαιθρος) με την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας.

Στα χρόνια μετά την Κατοχή, το τμήμα του δρόμου από την αρχή του στην οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Αγίου Μελετίου, μετονομάστηκε σε οδό 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νεότερης εθνικής επετείου του ελληνικού κράτους. Η ονομασία αυτή όμως δεν επικράτησε, ούτε στον προφορικό, ούτε στον γραπτό λόγο.

Τα προπολεμικά κτίρια της Πατησίων

Η Λεωφόρος Πατησίων φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα πρώτα κτήρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς, το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το σπίτι της Μαρίας Κάλλας.

Παρόλα αυτά, φιλοξενεί και ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά προπολεμικά σπίτια της πρωτεύουσας, αφού ήταν η οδός που ένωνε τότε την Αθήνα με τα προάστια, με τους Aθηναίους να ευχαριστιούνται όσο τίποτα άλλο έναν περίπατο κατά μήκος της.

Η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας!

Το κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Λασκαράτου αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη «πολυκατοικία» της Αθήνας. Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Διαθέτει δύο ορόφους και οκτώ διαμερίσματα και κατοικείται ακόμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρει η νεοκλασική της δομή, η λεπτομερειακή της διακόσμηση στις προσόψεις και τα ανθοστολισμένα της μπαλκονάκια. Έχει κηρυχθεί διατηρητέα αλλά χρήζει ανακαίνισης.

Βίλα Κλωναρίδου

Βρίσκεται προς το τέρμα της οδού Πατησίων, στο σημερινό πάρκο Φιξ – Κλωναρίδη. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα ως εξοχική κατοικία των αδελφών Κλωναρίδου, που έγιναν γνωστοί από την ζυθοποιία. Αποτελεί αρχιτεκτονικό δείγμα του ρεύματος του εκλεκτισμού και σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλερ. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ακόμη τοιχογραφίες, οροφογραφίες, ακριβά μάρμαρα και λεπτομερείς ταμπλάδες. Στο ίδιο οικόπεδο υπήρχε και το εργοστάσιο της οικογένειας που αργότερα αγόρασε ο επίσης ζυθοποιός Κάρολος Φιξ και το μετέτρεψε σε αποθήκη πάγου και το οποίο κατεδαφίστηκε το 2000. Μια βόλτα στο πάρκο είναι ακόμα και σήμερα μαγευτική.

Ακροπόλ Παλάς

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau. Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης.  Λειτούργησε ως ξενοδοχείο για την υψηλή κοινωνία της Αθήνας μέχρι το 1980. Κηρύχθηκε διατηρητέο, ανακαινίστηκε και παραμένει αναξιοποίητο.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το συγκρότημα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, όπως υφίσταται σήμερα, οικοδομήθηκε σε τρεις διαδοχικές φάσεις (η ανοικοδόμησή του ξεκινά το 1862) και σε κάθε περίπτωση ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του 19ου αιώνα. Τελευταίες προστέθηκαν οι πτέρυγες Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή (1880-1967), μεταξύ των ετών 1950-1957.


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.