Taxi & Driver
Σπάνια εικόνα η χωρίς κίνηση Πανεπιστημίου !

1 δρόμος-1 ιστορία : Πανεπιστημίου

Αναρίθμητες οι διαδρομές σας στους πιο γνωστούς δρόμους της Αθήνας; Aναρωτηθήκατε πως και από πού πήραν το όνομά τους ή ποιοι είναι αυτοί που προς τιμήν τους πήραν το όνομα τους;
Από αυτήν την στήλη του T&D (taxi and driver) θα φροντίσουμε ώστε να σάς ενημερώνουμε και γι αυτό. Έτσι κάθε βδομάδα και “1 δρόμος – 1 ιστορία”. Μία ιστορία που θα σάς φανεί χρήσιμη είτε στην παρέα, είτε στην πιάτσα με τους συναδέλφους, είτε στην διαδρομή με τον επιβάτη που θα εντυπωσιάσετε με την ευρυμάθεια σας !

Πολλές οδοί πήραν τα ονόματά τους από ιστορικές φυσιογνωμίες του 1821 ( Τομπάζη, Ζαΐμη, Μαυροκορδάτου, Τρικούπη, Δεληγιάννη, Μαυρομιχάλη). Άλλες από ονόματα μεγάλων μαχών(Βαλτετσίου, Ναυαρίνου).  Από ξένους ευεργέτες(Γκίλφορδ, Λένορμαν), από  λογοτέχνες (Σούτσου, Γαλανού). Ακόμη και από ονόματα αειμνήστων πρωθυπουργών και ηγετών του ελληνικού κράτους.

Ξεκινάμε λοιπόν αυτό το ταξίδι στην γνώση με την οδό Πανεπιστημίου.

Πανεπιστημίου, η star του κέντρου

Τον Φεβρουάριο του 1837 εγκρίθηκε η διάνοιξη της λεωφόρου -η οποία αρχικά ονομαζόταν απλώς Βουλεβάριον-με προοπτική να κτιστεί εκεί το Πανεπιστήμιο.Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ιστορικό κτίριο του οποίου οικοδομήθηκε το 1841 και αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Τριλογίας των Αθηνών.

Η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε «Ελευθερίου Βενιζέλου» από το 1945, αλλά παραμένει γνωστή με την αρχική της ονομασία μέχρι και στις μέρες μας.

Σημείο αφετηρίας είναι η Ομόνοια, ενώ στεγάζει επίσης το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την Ακαδημία Αθηνών, μεταξύ άλλων εμβληματικών κτισμάτων του αστικού κέντρου της Αθήνας. Είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους και πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας.

Υπήρξαν σχέδια για μετατροπή της οδού σε πεζόδρομο, έναν χώρο πολιτιστικό, κοσμοπολίτικο καθώς και χώρο αθλοπαιδιών (από το Ίδρυμα Ωνάση με τίτλο «Ξανασκέψου την Αθήνα»).
Τα σχέδια της ανάπλασης τελικά δεν έλαβαν την έγκριση της Ε.Ε. και κατά συνέπεια εγκαταλείφθηκε από την πολιτεία. Στο σκεπτικό της απορριπτικής έκθεσης της επιτροπής, η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θεωρήθηκε «διακοσμητικό έργο»(εν μέσω κρίσης 2ης προτεραιότητας έργο).

 

Το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας επί της Πανεπιστημίου. Κτίστηκε σε σχέδια Χάνσεν με συμμετοχή του Ερνέστου Τσίλερ. Δωρεά του ομογενούς Σίμωνα Σίνα . Μήπως το επίθετο σάς θυμίζει μία άλλη κοντινή οδό ;

Η Ακαδημία κτίστηκε επίσης σε σχέδια του Χάνσεν, με τη συμμετοχή του Ερνέστου Τσίλερ. Τη δωρεά έκανε ο ομογενής Σίμωνας Σίνας.

 

 

 


Τελευταία νέα

Ακολουθήστε το taxianddriver.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο taxianddriver.gr.